N. V. | 27. 4. 2023, 17:01 | Vir: STA

Zaradi napovedanega slabega vremena odpovedujejo kresovanja

Žiga Živulović j.r./Bobo

Številni organizatorji te dni "trepetajo" pred muhastim vremenom.

V številnih krajih po Sloveniji potekajo še zadnje priprave na prvomajska praznovanja in kresovanja, ki se tradicionalno odvijejo na predvečer mednarodnega praznika dela. Ker pa so dogodki ob prazniku delavstva v veliki meri odvisni od vremena, številni organizatorji te dni "trepetajo" pred muhastim vremenom, ki je za april značilno nestanovitno, poroča N1.

V občini Koper so odpovedali tradicionalno praznovanje 1. maja na Socerbu, saj pravijo, da je za ponedeljek napovedano izredno slabo vreme

Kako vreme bo v nedeljo, ko bodo v številnih krajih po Sloveniji zagoreli kresovi?

Čeprav se lahko vremenska slika še spremeni, za zdaj kaže, da bo v noči na ponedeljek suho. Trenutna vremenska napoved Agencije Republike Slovenije za okolje sicer kaže, da bo vreme v ponedeljek in torek spremenljivo oblačno, verjetnost za padavine bo nekoliko povečana. 

Kresovanja

Prižiganje kresov ima dolgo tradicijo in je povezano s poganskimi običaji, s katerimi se je odganjalo zimo, naznanjalo prihod poletja in obeleževalo solsticij. Pri nas kresovi pogosto gorijo tudi na veliko noč in ob prazniku svetega Janeza Krstnika, ki goduje 24. junija. Med turškimi vpadi je imelo prižiganje kresa tudi praktično vlogo, saj so stražarji ob približajočih se sovražnih vojskah na vrhu hribov zakurili ogenj in tako ostala naselja posvarili pred nevarnostjo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol