A. B. | 23. 1. 2023, 07:29

Zaradi snežnih metežev po Sloveniji mnogi prebivalci brez elektrike: pristojni skušajo rešiti težave

Borut Živulović/BOBO/fotomontaža

Več kot tri tisoč gospodinjstev po državi je v jutranjih urah ostalo brez elektrike. Po trenutnih podatkih je brez elektrike še vsaj polovica izmed navedenih. Kako težave pojasnjujejo pristojni?

V jutranjih urah je več kot tri tisoč gospodinjstev po Sloveniji ostalo brez elektrike, so sporočili iz Elektro Ljubljana. Na to so vplivale in še zmeraj vplivajo predvsem snežne razmere, močan veter in sneženje, ki je zajelo Slovenijo.

Po podatkih Elektra je samo na območju Novega mesta brez elektrike ostalo 3.156 uporabnikov. 

Sneg vplival na izpad elektrike 

Vremenoslovci za danes v večjem delu države napovedujejo močan veter. Najmočneje bo pihalo zjutraj in dopoldne, ko bodo sunki zelo močne burje na Primorskem ponekod na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso), ki je za večji del države izdal oranžno vremensko opozorilo. Zaradi vremena so težave tudi na električnih napeljavah. 

Po trenutnih podatkih interaktivnega zemljevida izklopov je 1529 gospodinjstev po Sloveniji še vedno brez elektrike. Pristojni so sporočili, da ekipe na terenu težave že odpravljajo.  

Elektro Ljubljana/posnetek zasona/ Interaktivni zemljevid izklopov



Kaj storiti v primeru električnega izpada? 

Na Elektro Ljubljana svetujejo, da sprva pogledate, ali ste brez elektrike le vi ali gre za celotno sosesko. V vsakem primeru preverite, ali je v omarici z varovalkami 'pregorela' katera izmed varovalk, pozivajo in dodajajo, da preverite tudi, ali je izklopljeno FID stikalo. Če težava ni nastala v vašem gospodinjstvu, se obrnite na pristojne službe. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ