R.S. | 15. 7. 2022, 18:56 | Vir: STA

Zaradi strele na Triglavu poškodovanih 16 planincev, dva huje

Profimedia

V slovenskih gorah se je zgodil incident, v katerem je bilo ranjenih več ljudi. Reševanje je bilo zaradi slabega vremena oteženo. 

Udar strele na Malem Triglavu je okoli 15. ure poškodoval 16 planincev, od tega dva huje, sporočajo z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kaj se je zgodilo?

Strela naj bi na območje, kjer so bili pohodniki, udarila večkrat. Dogodek se je zgodil, ko se je skupina 18 planincev vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici.

Udar strele je po prvih podatkih dva planinca huje poškodoval (zaenkrat nista v življenjski nevarnosti), druge pa lažje. Poškodovanih je 16 pohodnikov.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Ekipa je s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšal in zahteval pristanek helikopterja.

Glede na prve informacije, naj bi bil poškodovanec samo eden, ugotovljeno pa je bilo, da jih je več. Zato je ekipa začela s klasičnim reševanjem, poročajo policisti.

S pomočjo še drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice, so bili vsi udeleženci udara strele uspešno pospremljeni do Kredarice. Enega so morali nositi. Ekipa policijskega helikopterja je z letom omogočila, da so vsi poškodovanci dobili pomoč zdravnika in reševalcev.

Zaradi večjega števila poškodovanih in slabega vremena je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske vojske in gorski reševalci, ki pomagajo pri reševanju in poskušajo opraviti transport vsaj huje poškodovanega pohodnika v zdravstveno ustanovo. Aktivirani so GRS Ratece, Kranjska Gora, Mojstrana in Bohinj.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ