24. 1. 2023, 09:37 | Vir: STA

Zaradi snežne ujme na tisoče Štajercev ostalo brez elektrike

Profimedia

Padavine so na območju Maribora in Celja povzročale velike preglavice na električnem omrežju. Popravil so se v Elektro Celju lotili z vsemi elektromontažnimi ekipami, ki jih imajo.

Velika količina novozapadlega snega in dežja je povzročila poškodbe na elektro distribucijskem omrežju na Štajerskem. Zaradi padcev dreves je že v ponedeljek prišlo do izpadov napajanja z električno energijo na celotnem območju Elektra Maribor in Elektra Celje. Čez noč je ostalo brez elektrike več tisoč odjemalcev.

"Vse ekipe so bile ves dan na terenu in se trudile najti in odpraviti čim več napak. Hkrati pa so se sodelavci trudili zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo s preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev," so sporočili iz Elektra Maribor.

Čez noč je ostalo brez napajanja z električno energijo okoli 5000 odjemalcev na območju med Pohorjem in Kozjakom, nekaj manjših območij na območju Ptuja in Haloz ter na območju Poljčan in Zbelovega.

Profimedia

Ekipe Elektra Maribor so na terenu že od zgodnjega jutra. "Sodelavcem na območjih z več napakami so že prišli na pomoč sodelavci iz drugih delov, ki jih snežna ujma ni tako dosegla. Gibanje po gozdovih, kje je glavnina okvar, je sicer zaradi loma vej in dreves izredno nevarno. Vsi se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času, da se vsem odjemalcem zagotovi oskrba z električno energijo," so poudarili v podjetju.

Na terenu vse ekipe Elektra Celje

Na Celjskem, kjer je v ponedeljek v nižje ležečih predelih zapadlo več kot 15 centimetrov snega, v višje ležečih pa še več, so se zadeve danes zjutraj umirile. Ceste so splužene in prevozne. Zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves je bilo na območju Elektra Celje ob 6. uri brez elektrike še vedno 1822 odjemalcev, so za STA. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih.

Valtler Leban/Bobo

Vodja celjske zimske službe Damjan Maček je dejal, da je na cestah, zlasti v višje ležečih predelih, snežna brozga, a so ceste prevozne z zimsko opremo. V ponedeljek so imeli veliko dela tudi zaradi snegoloma, cel dan pa so bile njihove ekipe na terenu in odstranjevale podrta drevesa.

Elektro Celje svetuje odjemalcem, naj se izognejo poškodovanim območjem. Prav tako naj se ne dotikajo delov električnih napeljav in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ