R. K. | 6. 12. 2022, 11:59

Zaradi tragične smrti 18-letne slovenske dijakinje sodijo zdravnici

Profimedia

Nesrečni dogodek, do katerega je prišlo pred petimi leti na maturantskem izletu slovenske gimnazije, bo navsezadnje dobil tudi sodni epilog.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se začenja sojenje zdravnici Klari Cvenkel, ki jo tožilstvo bremeni, da je pred petimi leti, ko je bila še študentka, na maturantskem izletu na Krfu povzročila smrt iz malomarnosti. Cvenklova naj ne bi pravilno ocenila zdravstvenega stanja 18-letne dijakinje, ki je nato tragično preminila, in ni pravočasno poklicala zdravniške pomoči

Predobravnavni rok bi se moral odviti v ponedeljek, a je odvetnica obtožene Barbara Nastran sporočila, da je Cvenklova zbolela, zato so narok prestavili na 23. januar. Za očitano kaznivo dejanje Cvenklovi grozi zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.  

Tragedija na maturantskem izletu Gimnazije Poljane leta 2017, kjer je preminila maturantka Anja K. iz Ribnice, se je zgodila 26. avgusta. Zapleti so se pojavili že dan prej, a so dijakinjo iz hotela v bolnišnico prepeljali veliko prepozno, zato ji zdravniki niso več mogli rešiti življenja, so zapisali pri Večeru.

Profimedia

Na izletu, ki ga je organizirala agencija Collegium Mondial Travel, je bilo poskrbljeno tudi za medicinsko ekipo, za katero so dijakom dejali, da se lahko nanjo obrnejo v primeru zdravstvenih težav. Tedaj 22-letni Cvenklovi, ki je bila v času dogodka v drugem letniku medicinske fakultete, so dodelili odgovornost za preminulo Anjo in njene sošolce. 

Kaj se je dogajalo usodne noči?

Anja je bila 25. avgusta skupaj s sošolci na tradicionalni grški večerji, a se je zaradi hudih bolečin v trebuhu in slabosti po večerji vrnila v hotel, medtem ko so se šli sošolci zabavat v nočni klub. Z njo je odšla najboljša prijateljica, kasneje pa se jima je pridružil tudi sošolec, poroča Večer.

Zaradi vse slabšega Anjinega počutja sta sklenila, da bosta poiskala zdravniško pomoč. Šla sta potrkat na vrata Cviklove, za katero sta bila prepričana, da je že zdravnica, a se ni odzvala. Izkazalo se je, da je ni bilo v hotelu, temveč se je preostalim pridružila v nočnem klubu. Našla sta jo šele ob 5. uri zjutraj, takrat je Anjo tudi pregledala. 

Profimedia

Z dijakinjo je bilo tedaj že zelo slabo, bila je celo podhlajena, kar je Cvenklova ugotovila, ko ji je izmerila temperaturo. Anjini sošolci so jo obvestili o bolečinah v trebuhu, da je izgubljala zavest, sošolcev pa ni več prepoznala. Klub temu se študentka medicine ni odločila, da bo poklicala reševalce, ampak je nesrečnici dala le nek prašek in ji dejala, naj se izbruha, češ da bo takrat bolje.

Cvenklova je po besedah prič dejala, da bodo počakali do zjutraj. Če takrat ne bo bolje, bodo poklicali zdravniško pomoč.

V naslednjih urah je bilo z dijakinjo čedalje huje, zato njeni sošolci niso več vedeli, kaj naj naredijo. Poskušali so poiskati Cvenklovo, a so jo našli šele ob 9.30 dopoldan. Na pobudo vodiča se je odločila, da bo znova preverila, kako je z nesrečnico, ki pa takrat ni bila več pri zavesti. Poklicali so reševalce, ki so se odzvali hitro, a je bila žal medicinska pomoč prepozna.

Tina Kosec/Bobo

Njeno srce se je ustavilo okoli 12.30, saj je dijakinja ponoči izgubila preveč krvi. Zdravniki so ugotovili, da je bilo dekletovo zdravstveno stanje posledica rupturirane zunajmaternične nosečnosti, zaradi česar je krvavela v trebušno votlino. Za nosečnost Anja ni vedela, zato o tem tudi Cvenklove ni mogle obvestiti, so še zapisali pri Večeru.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord