19. 5. 2022, 12:22 | Vir: STA

ZASKRBLJUJOČE: če ne bomo ukrepali, se bomo kmalu kopali v plastičnih smeteh

Profimedia

Plastični proizvodi za enkratno uporabo predstavljajo po številu približno polovico vseh morskih odpadkov, najdenih na evropskih obalah. Deset najpogosteje najdenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo predstavlja kar 86 odstotkov vseh plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

Ministrstvo za okolje in prostor ob dnevu morskih vsebin, ki je 19. in 20. maja, in evropskem dnevu pomorstva, ki je 20. maja, opozarja na ugotovitve iz načrta upravljanja z morskim okoljem 2022-2027, da je na slovenski obali in v morju v povprečju 81 odstotkov vseh zbranih odpadkov iz plastičnih materialov.

Glavni vir plastičnih odpadkov je kopno

80 odstotkov plastičnih odpadkov v morjih izhaja s kopnega kot posledica slabega ravnanja oz. gospodarjenja s plastiko na kopnem. Glavni viri odpadne plastike na kopnem naj bi bili: pritoki meteornih vod, poplavljanje kanalizacije, s turizmom povezani odpadki, nezakonito odmetavanje odpadkov na obalo in v vodotoke ter s plovil v morje, industrijske dejavnosti, nepravilen prevoz odpadkov in odpadki ribičev. V morje se prek izlivov vodotokov izlije tudi veliko odpadkov, kot so potrošniški kozmetični izdelki ter poliestrska in akrilna vlakna zaradi pranja oblačil.

V EU vsako leto v oceanih konča od 150.000 do 500.000 ton plastičnih odpadkov.

K vse večji količini plastičnih odpadkov pripomore velika potrošnja plastike za enkratno uporabo, katere uporabo smo na ravni EU začeli omejevati in zmanjševati, so spomnili v sporočilu za javnost. Ministrstvo je tudi začelo izvajati projekt sistem za odzivanje na okoljska tveganja in nesreče v Severnem Jadranu, ki bo potekal do februarja 2024. Namen projekta je razširitev in povezovanje obstoječih operativnih postopkov za ukrepanje ob onesnaženjih morja med Hrvaško, Slovenijo in Italijo.

Ne onesnažujemo le domačih voda

Onesnaževanje voda s plastičnimi odpadki je tako velika grožnja morju, ker imajo plastični materiali izredno dolgo življenjsko dobo. Zaradi obstojnosti in kopičenja tovrstni odpadki z morskimi tokovi in vetrovi prepotujejo velike razdalje ter onesnažujejo ne le območje njihovega vnosa, pač pa tudi oddaljena območja, ki niso neposredno obremenjena z viri vnosa odpadkov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec