N. V. | 8. 11. 2023, 16:39

Zastrupitve s pijačami na Hrvaškem: bi nas moralo skrbeti tudi v Sloveniji? (Odgovarja vodja inšpekcije za varno hrano)

Zvonimir Barisin/Pixsell/Bobo

Kako ukrepati, če se pojavijo znaki zastrupitve?

Na Hrvaškem odmevajo domnevne zastrupitve z gaziranimi pijačami Coca-Cola in Römerquelle. Po prvem primeru na Reki doslej sumijo še šest zastrupitev, večinoma v Zagrebu, smo poročali.

Tamkajšnje institucije sicer mirijo, da razlogov za večji preplah ni, a je obenem minister za zdravje Vili Beroš javnosti svetoval, da je zdaj najbolje piti vodo iz pipe. Hrvaški trgovci sicer množično umikajo omenjene izdelke s trgovskih polic, inšpekcija pa je začasno prepovedala prodajo nekaterih pijač.

Profimedia

Nas bi moralo skrbeti tudi v Sloveniji?

Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk je seznanila javnost o trenutnem stanju in aktivnostih inšpekcije v Sloveniji glede zastrupitve s pijačo na Hrvaškem. Trdi, da v Sloveniji za zdaj še ni razloga za skrb: "V Sloveniji trenutno ni skrbi, nas bodo pa Hrvati obveščali." 

Inšpekcija je po besedah vodje sektorja za nadzor hrane v stiku s hrvaškimi organi in podjetjem Coca-Cola Hrvatska, od katerih v najkrajšem času pričakuje podatek, če je umik potreben tudi v Sloveniji. Namreč podjetje Coca Cola Hrvatska je tudi distributer te pijače na slovenskem trgu. Tako še ni jasno, ali so primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, tudi pri nas – in ali je torej treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji.

Na podlagi informacij, prejetih iz Hrvaške, pa so na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin že kontaktirali z Nactionalnim inštitutom za javno zdravje in centrom za zastrupitve, vendar do včeraj ne beležimo še nobenega primera.

Zakaj je prišlo do zastrupitev?

"Ob 15. uri popoldne smo preko Evropskega sistema obveščanja dobili informacijo, da hrvaški pristojni organi umikajo iz prodaje določene pijače, vendar se dejansko še ne ve, kaj je vzrok tovrstne neskladnosti," Škrkova pravi, da bo treba počakati na raziskave na Hrvaškem, da bo povsem jasno, kaj je botrovalo zastrupitvi več hrvaških državljanov. Možno je, da je do napake prišlo v samem gostinskem obratu ali pri proizvajalcu, možni so tudi pomanjkljivi postopki čiščenja v samem proizvodnem obratu.

Profimedia

Znaki

Škrkova pravi, da se simptomi zastrupitve vidijo takojČlovek takoj začuti pekoč občutek in bolečino, kasneje se ob požiranju pojavi bolečina za prsnico in v predelu trebuha. Poleg pekočega občutka je opaziti spremenjen okus jediPacienti, ki so bili zastrupljeni, so utrpeli lažje opekline neba in začetka požiralnika. 

Zaužitje je lahko smrtno nevarna situacija, ki lahko povzroči trajne poškodbe telesa. Če se ob zaužitju takšne tekočine pojavijo simptomi, jo takoj izpljunite in poiščite zdravniško pomoč.

Odpoklic gaziranih pijač na Hrvaškem

Spomnimo, iz Coca-Cole na Hrvaškem so danes sporočili, da na podlagi odločbe hrvaškega državnega inšpektorata iz prodaje začasno umikajo serijo Coca-Cola Original Taste 500 mililitrov v plastični embalaži, proizvedeno 11. oktobra letos in z rokom uporabe do 11. aprila 2024.

Začasno umikajo tudi dve seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 mililitrov v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024).

Hrvaški pristojni organi ugotavljajo dejansko sestavo umaknjenih pijač, rezultate pa pričakujejo v prihodnjih dneh.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol