STA/M.P. | 18. 10. 2022, 17:21

Zastrupitve z vodo: razlogi odpravljeni, opozorila ostajajo

Facebook/ZKŠT/Profimedia/fotomontaža

Zadnji rezultati odvzetih vzorcev so pokazali, da norovirusi in bakterije niso več prisotni. Na kaj morajo biti prebivalci območja še vedno pozorni?

Analize v žalskem vodovodu so pokazale, da je voda zdravstveno ustrezna in primerna za uživanje, je zapisano na spletnih straneh komunale. A uporabnikom priporočajo, da pred uporabo vode iz pip izvedejo temeljito izpiranje hišnega vodovodnega omrežja. Izpiranje iz vseh pip naj poteka sočasno do stabilizacije temperature vode. Običajno zadošča spiranje nekaj minut, na manj pretočnih delih do 15 minut.

Tehnična napaka pri kloriranju

Kot pravijo, se je zgodila tehnična napaka glede kloriranja vode. To napako so ugotovili pred 12 dnevi, ko je že nekaj oseb zaradi prebavnih motenj pomoč poiskalo v celjski bolnišnici. Skupno je na celjsko urgenco prišlo 99 ljudi.

Profimedia

Zaradi onesnaženega vodnega vira v Spodnji Savinjski dolini je v občini Polzela potekala izredna seja, veljal je tudi ukrep prekuhavanja vode. Tudi obraz so si morali prebivalci Spodnje Savinjske doline umivati s prekuhano vodo.

Potrebno bo boljše obveščanje ljudi o stanju vode

Soustanovitelji žalske komunale so pred tednom dni direktorju podjetja Janezu Primožiču naročili boljše obveščanje uporabnikov pitne vode v Spodnji Savinjski dolini. Ob tem bo potrebna tudi dnevna kontrola pitne vode.

Bobo

Primožič mora pripraviti tudi varnostni načrt ter izboljšati postopke predpriprave pitne vode. Po zadnjem incidentu se je zavezal, da bo do konca leta izvedel spremembo organizacije poslovanja podjetja.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec