K. Ž. | 5. 1. 2024, 10:30

Kaj se dogaja v ZD Kranj? Ker niso želeli poslati reševalnega vozila, je umrla 65-letnica (a to ni edina takšna zgodba)

Srdjan Živulovič/Bobo

Kljub dejstvu, da je hčerka pokojne obvestila NMP o simptomih, ki so nakazovali na kap, reševalnega vozila niso želeli poslati.

Na Zdravstveni dom Kranj leti vrsta obtožb zaradi neukrepanja nujne medicinske pomoči, kar je posledično vodilo v smrt 65-letnice. Hči pokojnice, Petra Bilban, je za portal 24ur spregovorila o svoji izkušnji z osebjem v omenjenem zdravstvenem domu. Kot je dejala, je bila njena mama en teden hospitalizirana na ORL, konec decembra pa je bila odpuščena v domačo oskrbo. Le en dan po pregledu pa se je zgodilo najhujše, zdravstveno stanje mame se je poslabšalo do takšne mere, da ni mogla vstati, prav tako je težko govorila.

Bilbanova je takoj prepoznala znake kapi ter o tem obvestila nujno medicinsko pomoč, tam pa so ji dejali, naj se obrne na osebnega zdravnika. A ker je bil ta odsoten, je Bilbanova še enkrat klicala na številko 112. Kljub urgentnosti primera so ponovno dejali, da reševalnega vozila ne bo, namesto tega pa so rekli, da bodo k njim napotili dežurno zdravnico. Ker tega časa niso imeli, je družina 65-letnico sama odpeljala na ljubljansko kliniko ORL, od tam pa na nevrološko. Prognoza je bila huda, pokojna je doživela več močnih kapi, zaradi česar so jo dali v komo, a se iz nje ni nikoli zbudila.

Odziv ZD Kranj

Hči se je nato obrnila tudi na direktorico omenjenega doma, poroča 24ur, kjer so ji brezbrižno odvrnili, da ona "kot svojec oziroma pacient ne morem naročati reševalnega vozila sama in da niso mogli vedeti, da gre za nujen primer, in jaz se sprašujem, da kako iz mojega opisa strokovnjaki, kot so oni, ne morejo vedeti, da gre tu za nujno pomoč".

Direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žuga pa je medtem dejala, da so k družini napotili zdravnika, vendar ga niso počakali. Zaradi incidenta je bil odrejen tudi interni strokovni nadzor, svojcem pa so izrekli sožalje.

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Aleksandra Saša Prelesnik

To ni osamljen primer

Na omenjeni portal se je po objavljeni zgodbi obrnila tudi ženska, ki je imela podobno izkušnjo, a se je njena končala srečno. Leta 2010, ko je imela 31 let, je začutila močan glavobol, prav tako je imela otrdel vrat. Okoli 6.30 zjutraj je poklicala dežurno zdravnico v ZD Kranj ter ji povedala svoje simptome, a zdravnica jo je odslovila z nasvetom, naj vzame dva lekadola, saj je mnenja, da gre le za mišični krč. Kljub prošnjam ženske, ki je bila sama z dveletnim otrokom, zdravnica ni želela poslati reševalnega vozila.

Po pogovoru je vzela dve tableti, a ju je takoj izbruhala. Ker je stanje ostalo enako, je otroka odpeljala v vrtec ter se sama odpravila v jeseniško bolnišnico. Za medij je še opisala, da ji je med vožnjo otrdela hrbtenica, imela je neznosne bolečine in komaj je dihala.

Preiskave so pokazale, da je utrpela subarahnoidno krvavitev, torej počeno anverizmo v možganih. Zaradi resnosti stanja so jo s helikopterjem odpeljali na nevrološko kliniko v Ljubljani, kasneje pa je popolnoma okrevala.

Odgovor NMP: "Ko vsi vemo, kaj je bil vzrok, je lahko biti pameten"

Na ZD Kraj je tudi naslovila pritožbo, nazaj pa je dobila pismo vodje službe nujne medicinske pomoči, kjer so zapisali, da je zdravnica "napačno ocenila, da gre za mišično bolečino, ki bolnika ne ogroža. Verjetno bi zdravnica posumila na možgansko krvavitev, če bi vam zastavila dodatna, bolj usmerjena vprašanja v zvezi z glavobolom. Vendar je sedaj, ko vsi vemo, kaj je bil vzrok vašega glavobola, lahko biti pameten".

V pismu so še dodali, da so se zdaj naučili, da morajo po telefonu bolnika podrobneje vprašati o težavah ter ga obiskati, v kolikor z zbiranjem podatkov ne uspejo izključiti resne bolezni. Poklicala pa jo je tudi zdravnica, ki jo je obravnavala, ter se ji opravičila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol