29. 3. 2024, 10:54 | Vir: STA

V enem od slovenskih zdravstvenih domov poteka hišna preiskava, kaj se je zgodilo?

Fotografija je simbolična.

Bobo

V Zdravstvenemu domu (ZD) Žalec je ta teden potekala hišna preiskava zaradi kaznivih dejanj s področja korupcije. Kot je za STA danes povedala direktorica doma Hana Šuster Erjavec, bodo zoper osumljena delavca sprožili potrebne postopke. 

Dva osumljena, zaposlena v domu, sta namreč pred formalno izvedbo posla osumljenim izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla, so v četrtek sporočili s Policijske uprave (PU) Celje. 

S tem sta po navedbah celjske policije favoriziranemu ponudniku omogočila, da se je s ponudbo čim bolj približal maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda.

Favorizirani ponudniki so na tak način cene storitev, v zameno za pridobitev posla, dvignili do 30 odstotkov od takrat veljavnih cen na trgu. Dvig cen je predstavljal vrednost daril zaposlenih v zavodu oziroma neopravičeno bogatenje favoriziranega ponudnika na račun javnih sredstev.

Celjski kriminalisti so ta teden sicer zaključili predkazenski postopek v zvezi s preiskavo 40 kaznivih dejanj s področja korupcije v zdravstvu za nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril. V prihodnjih dneh bodo zaradi omenjenih kaznivih dejanj ovadili sedem fizičnih oseb, tri samostojne podjetnike in zastopnika dveh gospodarskih družb.

Osumljeni so od leta 2022 z javnim zdravstvenim zavodom z območja PU Celje dogovorjeno sodelovali na način, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe. Storitve so sodile v okvir t. i. evidenčnih javnih naročil, zavod pa je postopek javnega naročanja izvedel zgolj formalno, in ne v skladu z načeli o javnem naročanju in dobrem gospodarjenju z javnimi sredstvi.

Doslej s preiskavo še niso ugotovili, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na investicije oziroma materialno-tehnična sredstva ter storitve, potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda, so še sporočili s policije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol