N. V. | 8. 5. 2022, 17:47

Zdaj je znano! Najboljše izvirno literarno delo preteklega leta je ...

Profimedia

Razkrivamo, kdo je prejemnik Cankarjeve nagrade!

Cankarjevo nagrado so pred leti na pobudo Slovenskega centra PEN skupaj ustanovili Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU, kot donatorica jo podpira Občina Vrhnika in letos tudi Cankarjeva knjižnica Vrhnika.

Gre za poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku. Nagrajeno delo je lahko s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja – poezija, proza, drama, esejistika.

Spomnimo, lani je nagrado prejel Gašper Kralj za roman Škrbine.

Najboljše tri preteklega leta

Letos je žirija izmed več kot 30 knjig za najboljše tri izbrala pesniško zbirko To telo, pokončno Nine Dragičević, tri igre za punce Simone Semenič in roman Zvezdna karta Dušana Šarotarja.

V čigave roke je šla nagrada?

Komisija, v kateri so Alenka Koron, Darja Pavlič, Alja Predan, Niko Grafenauer in Ivan Verč je razglasila letošnjega nagrajenca.

Cankarjevo nagrado je prejela Simona Semenič za Tri igre za punce!

Tamino Petelinšek/STA

Tri igre za punce

Tri igre za punce sestavljajo tri dramska besedila: ti si čudež (Borštnikova nagrada za najboljšo uprizoritev leta 2019, Šeligova nagrada leta 2019, nominacija za Grumovo nagrado leta 2020), ni to to in lepe vide lepo gorijo (nominacija za Grumovo nagrado leta 2021).

Simona Semenič v treh igrah za punce, ki so izšle pri založbi Beletrina, tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola, ki ju po navedbah žirije "kot socialno, politično in spolno občutljiva avtorica obravnava z različnih zornih kotov".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol