31. 3. 2023, 19:02

Bodo zdravniki vseeno stavkali? Minister poslal opozorilo

Žiga Živulovič jr./Bobo

Stavko so napovedali v primeru, če plačni steber ne bo oblikovan do 1. aprila, kar pa ne bo.

Vladna stran je predstavila svoj predlog koncepta načrtovanega plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo in pojasnila, da bo oblikovan do 1. junija, namesto 1. aprila. Do zamude je prišlo, ker se bo ločen plačni steber za zdravstvo oblikoval skupaj z drugimi stebri v javnem sektorju. To so sindikatu Fides tudi pojasnili, je dejal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

Minister pravi, da bo stavka nezakonita

Bešič Loredan je na novinarski konferenci ob predstavitvi preliminarnega poročila poudaril, da bo zaradi zamika pri oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra napovedana stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides nezakonita. "Popolnoma neprimerno je, da ena sindikalna stran tega ne sprejme," je dejal. "Mesto za oblikovanje zdravstvenega stebra je za pogajalsko mizo," je dodal.

Ob tem je napovedal, da bo, če do 30. junija zakon ne bo vložen v zakonodajni postopek, vlada prevzela politično odgovornost.

Sindikat Fides je stavko sprva napovedal septembra 2022, a jo je po sklenjenem sporazumu z vlado zamrznil. Nato je stavko decembra napovedal znova, januarja pa z vlado sklenil še en sporazum.

Profimedia

Pridobili so tudi pravno mnenje

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je poudaril, da je Fides sam razveljavil začetek splošne zdravniške in zobozdravniške stavke. S tem je po mnenju ministrstva stavka prenehala, več stavk pa ne morejo imeti odprtih, je dejal in besede podkrepil s podatkom, da so o tem pridobili tudi pravno mnenje.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Stavka je tako nepotrebna in nezakonita, zato tudi ne bo plačana, je dejal. Dodal je, da je zdravstvo dejavnost posebnega družbenega pomena, kar pomeni, da se mora po zakonu stavka napovedati najpozneje 10 dni pred začetkom stavke, Fides pa tega ni storil. Uradnega obvestila o stavki ministrstvo namreč še ni prejelo, je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.