14. 12. 2022, 11:42 | Vir: STA

Šolniki spet na ulice: že januarja prvi protestni shod

Borut Živulovič/Bobo

Ker vlada nima enakega odnosa do njihovih stavkovnih zahtev v primerjavi z zdravstvom, bodo zaostrili pogajanja z njo.

Prvi korak je protestni shod pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev 14. januarja v Ljubljani, opozarja glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

"Razmere so dramatične"

"Obe splošni stavki tako v zdravstvu kot šolstvu je ta vlada podedovala, z zaposlenimi v zdravstvu je že sklenila stavkovni sporazum in ga parafirala, medtem ko se z nami resna pogajanja sploh še niso začela," je poudaril.

Podcenjujoč odnos vlade do stavke je po navedbah Štruklja pri članstvu Sviza povzročil izrazito nezadovoljstvo, ker so podobno izkušnjo s podcenjujočim odnosom do pedagoškega dela doživeli že pri prejšnji vladi.

Goran Antley

S protestnim shodom, ki bo v soboto 14. januarja na ljubljanskem Prešernovem trgu, želijo tako po besedah Štruklja izraziti skrajno nezadovoljstvo s podcenjujočim odnosom oblasti do njihovega dela.

Sviz: Delo z otroki je razvrednoteno

"Odgovorno in zahtevno delo z otroki je namreč povsem razvrednoteno, povprečna plača pomočnice vzgojiteljice je bistveno nižja od povprečnih plač zaposlenih na delovnih mestih, za katera je zahtevana enaka izobrazba," je pojasnil.

Napovedani protestni shod po besedah Štruklja pomeni začetek zaostrovanja aktivnosti Sviza, ki bi se lahko nadaljevale s protestnim shodom vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v februarju.

Borut Živulović/Bobo

Izogibanje vladne pogajalske skupine

"Vladna pogajalska skupina, ki jo vodi minister za izobraževanje Igor Papič, se na pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma izogiba opredelitvi do ključne stavkovne zahteve - odprave vse večjega zaostajanja plač zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," so zapisali v Svizu.

Pravijo, da bodo vztrajali pri svojih opredeljenih stavkovnih zahtevah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol