N. V. | 23. 7. 2022, 09:23

Z gora nas požrtvovalno rešujejo že stoletje. To je njihova zgodba

Facebook Društvo Gorska reševalna služba Kamnik

Konec tedna je tukaj. Vročina pripeka, sonce nas še bolj izčrpa. Zato previdno v gorah!

Ob stoletnici organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem je Društvo Gorska reševalna služba Kamnik v sodelovanju s Turistično informacijskim centrom Kamnik postavilo razstavo z naslovom Sto let organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem.

Matjaž Šerkezi

Na 12 obojestranskih panojih na Glavnem trgu in na Šutni velikosti 1,5 krat 1 meter predstavljajo svoje društvo in aktivnosti.

"V letu 2022 Društvo GRS Kamnik praznuje sto let organiziranega gorskega reševanja na Kamniškem. Iz majhne skupine vsega spoštovanja vrednih štirih bratov Erjavškov in drugih domačinov, ki so s pogumom in velikim občutkom sami od sebe pomagali ljudem v stiski, je zraslo društvo, ki je letošnje leto prvič pod lastno streho. Gorski reševalci Društva GRS Kamnik prostovoljno pomagamo ljudem, ki se znajdejo v bolj ali manj hudih težavah v gorah. Najbolj smo veseli, kadar lahko varno pospremimo ali pripeljemo različne obiskovalce gora v dolino," so zapisali na panoju.

Matjaž Šerkezi

Razstava

Z besedilom in fotografijami predstavljajo vaje letne in zimske reševalne tehnike ter drugih usposabljanj, kjer obnavljajo in izpopolnjujejo svoje znanje, na primer znanje dajanja prve pomoči.

Vedno več reševanj v gorah opravijo s helikopterjem, zato morajo na tri leta opravljati osnovno usposabljanje za delo z njim.

Kar na štirih slikah sledimo zgodovini reševanja na Kamniškem, od prvih začetkov pred več kot dvesto leti, do 22. junija leta 1922, ko je bila v Stahovici iz rešilne skupine, ki jo je vodil France Erjavšek, ustanovljena Rešilna postaja in je tajnik Kamniške podružnice Slovenskega planinskega društva, znani slikar Maks Koželj, postal prvi načelnik, pa vse do sedanjih dni.

Matjaž Šerkezi

Ste vedeli? Najbolj obremenjena sta predela osrednjega dela Kamniško-Savinjskih Alp in Velike planine, na kateri beležijo kar 40 odstotkov vseh reševanj.

Vzgoja in informiranje planincev

Vzgoja in informiranje planincev sta še kako pomembna, zato sledi tudi nekaj napotkov za obiskovalce gorskega sveta.

Ključ za varnejši obisk gora sta znanje in izkušnje, pa nekaj malega sreče. Gorski reševalci iz Kamnika veliko časa posvečajo usposabljanju in preventivi pred gorskimi nesrečami.

Vsako leto organizirajo tečaj varnejše hoje v gore pozimi, kjer planince naučijo zanesljive hoje v zasnežene gore in varstva pred snežnimi plazovi. Tečaj poteka pod vodstvom izkušenih predavateljev in gorskih reševalcev na območju Male planine in okolici Domžalskega doma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord