29. 7. 2023, 12:37 | Vir: STA

V Sloveniji znova ohromljen železniški promet: pripravite se na daljše zamude vlakov

Žiga Živulović j.r./Bobo

Preden se odpravite na pot, preverite vozni red.

Država kot lastnik na javni železniški infrastrukturi izvaja obsežna investicijska dela, med drugim jih začenja na progi Ljubljana-Litija ter na progi Maribor-Špilje/Gradec, pri čemer bo treba namesto vlakov zagotoviti nadomestne avtobusne prevoze. Posledično smo možne zamude, opozarjajo na Slovenskih železnicah.

Zapora proge Ljubljana-Litija

V okviru zapore proge Ljubljana-Litija se bodo med 3. in 14. avgustom izvajala vzdrževalna dela za potrebe vgradnje tokovne tirnice v predoru Poganek, to so obsežna dela na stabilnih napravah električne vozne mreže.

Sočasno se bodo izvajala tudi vzdrževalna dela na področju gradbene dejavnosti, in sicer urejanje tirne širine, odprava napak, menjava pragov, menjava tirnic, zamenjava pritrdilnega materiala v predoru Poganek, revizija drobnotirnega materiala, odstranjevanje vegetacije in strojna regulacija tirov, so nanizali na Slovenskih železnicah.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Na tej progi med delavniki po rednem voznem redu dnevno vozi 71 vlakov. V času del bodo namesto 21 vlakov organizirani nadomestni prevozi. Vozilo pa bo ostalih 50 vlakov, tudi tisti, ki vozijo v najbolj obremenjenih prometnih konicah.

Potniki, ki pot v Litiji nadaljujejo naprej z vlakom, naj pozorno preverijo vozne rede nadomestnih prevozov in izberejo ustrezen avtobus, so pozvali v Slovenskih železnicah. "Namesto enega vlaka namreč vozi več avtobusov. Nadomestni avtobus ima v nekaterih primerih zaradi zagotavljanja zvez odhod tudi prej, kot bi ga imel vlak po rednem voznem redu. V voznih redih avtobusov so tisti, ki zagotavljajo povezave naprej z vlaki, posebej označeni," so pojasnili.

Zapora proge Maribor-Špilje

Na progi Maribor-Špilje pa bodo v naslednjih dneh potekala investicijska dela in nadgradnja obstoječe enotirne proge z novimi objekti na progovnem odseku Maribor-Pesnica. V naslednjih dneh je tako predvidenih več različnih zapor zaradi investicijskih del.

Na tej progi vozi dnevno po rednem voznem redu 27 vlakov. Nadomestni prevozi na progi bodo potekali od danes do 13. avgusta, ko bodo namesto vseh vlakov, razen prvi in zadnji dan, ko bodo nekateri vlaki na poti, vozili avtobusi, ter 18., 22. in 28. avgusta, od 30. avgusta do 1. septembra ter od 4. do 6. septembra, ko bo z avtobusi nadomeščenih 10 vlakov, ostalih 17 pa jih bo vozilo.

Preden se odpravite na pot, preverite vozni red

Potnikom so vse aktualne informacije na voljo v iskalniku voznega reda na www.slo-zeleznice.si, na spletni strani Pomoč uporabnikom in stanje v prometu, na oglasnih tablah na železniških postajah, na e-naslovu potnik.info@slo-zeleznice.si ter na brezplačni telefonski številki 080 81 11.

"Na slovenskem železniškem omrežju smo v obdobju povečanega obsega tako vzdrževalnih del kot tudi investicijskih del, ki jih izvaja lastnik s pospešenim izvajanjem vlaganj. To predstavlja izzive v propustnosti na posameznih odsekih prog, tudi zahteva nadomestne prevoze zaradi zapor in posledično zamude, a dolgoročno to prinaša možnost boljših storitev za potnika," so še zapisali v Slovenskih železnicah, pri tem pa potnike prosili za razumevanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol