17. 4. 2022, 15:29 | Vir: STA

Kaj vse zmore PRAKTIČNA znanost: ste vedeli, da lahko izmerimo celo "slastnost" sveže pečenih rogljičkov?

Profimedia

Vas zanima, kakšna je jakost vašega glasu? V Slovenijo prihaja eden največjih strokovnjakov na področju znanstvenih meritev! Ob tej priložnosti bodo na Fakulteti za elektrotehniko obiskovalcem dogodka omogočili, da na prav poseben način na novo odkrivajo svojo vsakdanjost. Pri čem vse boste lahko sodelovali?

Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko bo prihodnji teden, 20. in 21. aprila, potekal dogodek Pet minut za merjenje.

Pri čem vse boste lahko sodelovali?

Predstavniki laboratorija za metrologijo in kakovost bodo predstavili uporabnost merjenja električne napetosti na naši glavi, obiskovalci bodo lahko preverili jakost lastnega glasu, kakovost brezžičnih slušalk, raven alkoholiziranosti, predstavljeno pa bo tudi merjenje slastnosti sveže pečenih rogljičkov.

Aljoša Rehar/STA

Med drugim bodo obiskovalci izvedeli, kako izgleda fizikalna trojna točka plina argona in kakšna je zvočna kamera v gluhi sobi, kako poteka testiranje robotskih sesalnikov in zakaj imajo pečice vgrajen ventilator.

Predstavili bodo tudi študijsko smer tehniška kakovost, v okviru katere študenti spoznavajo prakse uspešnih podjetij na področju zagotavljanja vrhunske kakovosti svojih izdelkov s pomočjo meritev, senzorjev in merilnih naprav.

Eden od vrhuncev pa bo četrtkovo predavanje fizika Andree Merloneja, ki velja za enega največjih strokovnjakov na področju metrologije na svetu, o globalnem segrevanju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord