P. F. | 12. 2. 2024, 21:20

Ženske brez otrok še vedno del javne razprave: zakaj se ne odločajo za materinstvo?

Profimedia

Nekatere ženske brez otrok so stigmatizirane, druge pravijo, da pritiskov, naj rodijo otroka, niso čutile.

V oddaji Tednik je novinarka Saša Banjanac Lubej ugotavljala, zakaj se ženske danes ne odločajo za materinstvo. Razlogi ležijo v napornih urnikih ter skrbi zaradi vojne in podnebnih sprememb, nekatere pa čutijo tesnobo in nimajo materinskega nagona. 

Specialistika urgentne medicine, zdravnica Zala Grošelj, nikoli ni čutila želje po otroku. Kasneje se je osredotočala na študij in svoje cilje, zato o otroku ni razmišljala. Medtem ko je večina njenih kolegic iz medicinske fakultete dobila otroke, je ona sprejela drugačno odločitev: "Kot človek, kot vrsta smo presegli golo razmnoževanje in nadaljevanje vrste z ostalimi funkcijami, ki smo jih razvili."

Ženske, ki se odločijo, da ne bodo imele otrok, so zelo različne, pravi Urška Gorjan, ki je s to temo leta 2015 magistrirala na pedagoški fakulteti. "Skupno vsem ženskam je bilo, da ni bila nobena pripadnica nobene veroizpovedi in da jim je svoboda veliko pomenila." V nasprotju s tem, kar so kazale razvojne teorije, je ona ugotovila, da za to odločitvijo ne stojijo travme ali težko otroštvo.

Ženske, ki se odločijo, da ne bodo imele otrok, so zelo različne.

Ženske, ki se odločijo, da ne bodo imele otrok, so zelo različne.

Profimedia

Novinarka Ines Kočar je v zadnjih 48 urah kar 24 ur preživela v službi: "Trenutno je čudovit moment, ki prikaže, zakaj nočem rojevati. Recimo to, kar se dogaja v Gazi, kjer je več kot 25.000 mrtvih ljudi, med njimi tudi otroci. Vidimo, kaj delamo z naravnimi viri in vidimo, da se iz vseh tragedij in življenjskih lekcij, ki nam jih je dala zgodovina, nismo ničesar naučili. Ne vidim neke blazno lepe prihodnosti." 

Pritisk, ki ga glede svoje odločitve čuti s strani družbe, pa ji gre zelo na živce. Nekatere ženske brez otrok so stigmatizirane, druge pravijo, da pritiskov, naj rodijo otroka, niso čutile.

Medtem ko se nekatere zavestno odločijo, da otrok ne bodo imele, obstajajo tudi ženske, ki jim življenjske razmere tega ne dopuščajo. Niso zaposlene, živijo v premajhnem stanovanju, nimajo denarja, da bi si lahko privoščile otroka, ali pa nimajo partnerja. Socialno-ekonomski razlogi niso edini, ki spremljajo tovrstno odločitev. Naš planet je uničen in to je težava, ki jo je potrebno vzeti resno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol