Rebeka Sivka | 15. 12. 2022, 20:00

11-letni Luka potrebuje našo pomoč: "Otrok ne sme biti starš lastni materi"

Aleksandra Saša Prelesnik

Brezskrbno otroštvo, obdano z ljubeznijo in igro. Življenje 11-letnega Luke je vse prej kot to. Živi v revščini in skrbi za mamo, ki so ji pred kratkim amputirali nogo. Bori se s prekomerno telesno težo in sooča z vedenjskimi motnjami. To je njegova zgodba.

Mnogo slovenskih družin se še ni pobralo od stisk, ki jih je prinesla epidemija koronavirusa. Med njimi sta tudi Luka in njegova mama, ki sta do nedavnega živela v nevzdržnih razmerah na Kozjanskem. Zaradi puščanja vode sta pred tedni morala zapustiti svoj dom, saj ni bil več primeren za bivanje. Trenutno v njunem domu poteka sanacija, ki bo zahtevala kar nekaj finančnih sredstev. Luka je začasno nastanjen pri stricu, mama pa v varni hiši. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Težke življenjske razmere

Luka se je pred 11 leti rodil mami trgovki, oče pa je v njegovem življenju odsoten od zgodnjega otroštva. Oče si je ustvaril novo družino, z dečkom pa je prekinil vse stike. V prvih letih življenja je 11-letnik živel v najemnem stanovanju z mamo in dedkom.

Njegova mama je huda sladkorna bolnica - ko je zbolela, je za Luko več mesecev skrbel dedek, ki je oboževal vnuka in mu skušal nuditi vse, kar se je le dalo. Predstavljal mu je tako mamo kot očeta. Na žalost je pred leti umrl, njegova smrt je Luko izjemno prizadela. 

Po dedkovi smrti so se težave začele stopnjevati. Zaradi slabega zdravja je mama izgubila delo, pred dvema letoma so ji zaradi posledic sladkorne bolezni amputirali nogo. Amputacija je povzročila depresijo in apatičnost. S sinom edincem sta se s skromnimi prihodki preselila v bivalni vikend, kjer sta bila tako rekoč odrezana od preostalega sveta. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Skrb za osamljeno in bolno mamo 

Selitev je bila zaradi finančnih razlogov nujna, a je s seboj prinesla tudi večjo osamljenost. Lukova mama je komunicirala zgolj s sinom, bil je njena edina družba. Sosedov nista imela. Stanje se je poslabšalo v času epidemije, ko se je začel Luka manj gibati in posledično pridobil veliko telesne teže. Njegove vzgojiteljice so lani ugotovile, da je nekaj hudo narobe. 

Aleksandra Saša Prelesnik

"Luka je bil mama in oče svoji mami. Otrok ne sme biti starš lastni materi. Imel je vedenjske motnje, ni se hotel pogovarjati, metal je stvari po tleh. Želel je končati svoje življenje. Rekel je, da nima razloga za življenje - in to pri 10 letih," je za Metropolitan.si povedala njegova vzgojiteljica, ki je bila nad razmerami naravnost šokirana. 

Aleksandra Saša Prelesnik

V osnovni šoli, ki jo 11-letnik obiskuje, so zaposleni združili moči in bili odločeni, da jima bodo pomagali. Začetki so bili težki, saj je bilo težav toliko, da sprva sploh niso vedeli, kje začeti. Za pomoč so prosili Center za socialno delo, obrnili so se tudi na ministrstvo. Luki so želeli zagotoviti spremljevalca, ki bi mu pomagal nadoknaditi izgubljeni čas. Sčasoma so ga našli, a je deček odklonil kar nekaj spremljevalcev, preden je našel pravega.

"Zgodil se je čudež"

Deček je v slabih dveh letih zelo napredoval. Iz zaprtega, problematičnega otroka se razvija v bolj zdravega, komunikativnega najstnika. A pot je še dolga in odvisna predvsem od finančnih sredstev, ki mu bodo na razpolago.

"Z njim se je res zgodil čudež, napredek je viden. S sredstvi mu želimo omogočiti osnovne pogoje. Da ne bo smrdelo vsepovsod." - prostovoljka Albina Karmuzel

"Redno ga želimo vključevati v letovanja in gibalne aktivnosti v šoli. Želimo, da ima čim dlje spremljevalca in da dobi sobo, v kateri lahko normalno živi," je pojasnila prostovoljka Albina Karmuzel, ki že vrsto let nesebično skrbi za pomoč socialno šibkejšim posameznikom. 

Aleksandra Saša Prelesnik

11-letnik trenutno sodeluje v projektu Športnik sem, kjer je poudarek predvsem na gibanju in ne na omejevanju hrane. Zaradi prekomerne telesne teže se njegove vzgojiteljice po najboljših močeh trudijo, da mu omogočijo čim več gibanja, saj je to ključno za zdrav razvoj. Luka tudi redno hodi v kolonije, kjer se druži z vrstniki. Težav pa še ni konec.

"V koloniji so ga morali vsak dan peljati na preveze, ker je imel strašne zanohtnice. Kljub temu ga nismo želeli poslati domov, ker je preprosto preveč užival s prijatelji. Po 10 dneh na morju se je domov vrnil presrečen," je dodala Karmuzelova.

Za normalen razvoj je ključna sanacija celotnega bivalnega vikenda. V najhujšem stanju sta bili Lukova soba in kopalnica, ki ju trenutno prenavljajo. Pri obnovi in iskanju izvajalcev je pomagal tudi župan.

Združimo moči 

Dvoma ni - Luka je v 11 letih doživel stvari, ki jih ne bi smel doživeti noben otrok. Posamezniki, ki odraščajo v revščini, imajo slabšo prehrano, kakovost življenja in manj kognitivnih in kulturnih spodbud znotraj svoje družine. Metropolitan.si in Zveza prijateljev mladine Slovenije želita s skupnimi močmi in pridobljenimi finančnimi sredstvi mami in sinu omogočiti svetlo prihodnost. Finančna sredstva lahko nakažete tukaj:

Uredništvo

"Otroci ne bi smeli tega trpeti in živeti v takšnih razmerah. Luka je pameten in priden fant, ki si zasluži vse najboljše. Finančna podpora mu bo ogromno pomagala pri nadaljnjem napredku," je še povedala Karmuzelova.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord