16. 3. 2024, 08:20 | Vir: STA

V Zgornji Savinjski dolini prebivalci stopili skupaj in se lotili velikega spomladanskega čiščenja

Borut Živulovič/Bobo

Organizatorji akcije so se odločili, da bodo prebivalce motivirali za obnovo in razvoj doline. 

V vseh sedmih občinah Zgornje Savinjske doline - Mozirje, Nazarje, Gornji Grad, Rečica ob Savinji, Ljubno, Luče in Solčava - bo danes potekala velika čistilna akcija. Čiščenju naplavin in odpadkov, ki so po uničujočih avgustovskih poplavah ostali ob rekah in potokih, se bodo pridružile tudi druge spomladanske čistilne akcije.

Borut Živulovič/Bobo

Nekatere aktivnosti v preteklih dneh že izvedli

V omenjenih občinah so pristojni že pregledali območja ob vodotokih, določili varne odseke za čiščenje in ocenili potrebe po prostovoljcih in mehanizaciji, je sporočilo Društvo za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline.

V dneh do akcije so izvedli več aktivnosti, kot so odstranjevanje manjših, predvsem pa večjih odpadkov iz nabrežin. V današnjo akcijo se bo z odstranjevanjem večjih kosovnih odpadkov vključil tudi koncesionar za urejanje vodotokov, celjsko podjetje Nivo Eko.

Goran Rovan/Bobo

Kaj želijo z akcijo doseči?

Organizatorji med cilji akcije izpostavljajo dvig motivacije za obnovo in razvoj doline, domačine in druge prostovoljce nagovoriti k pomoči, osvoboditi reke, potoke in nabrežja odpadkov ter pomagati naravi, da s prihodom pomladi ponovno zadiha.

Obenem želijo v Društvu za povezan razvoj Zgornje Savinjske doline skupaj s sedmimi občinami opozoriti, da sanacija doline še ni končana, predvsem pa da je pomemben širok razmislek o življenju ob reki Savinji v prihodnje.