STA/M.P. | 13. 7. 2022, 14:35

Žica na slovensko-hrvaški meji gre v zgodovino: kakšen je načrt za njeno odstranitev?

Bobo

Ograjo na južni meji je ob velikem prehodu beguncev skozi našo državo leta 2015 začela postavljati vlada Mira Cerarja. Znano je, kako bo dokončno ravnala Golobova vlada.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je po petkovi seji vlade povedala, da se je vlada seznanila z načrtom odstranjevanja ograje na južni meji ter sprejela sklep, da Slovenska vojska v drugi polovici tedna začne odstranjevanje žične ograje.

Bobnarjeva: Šlo je zgolj za začasen ukrep

Po predvidevanjih vojske je mogoče dnevno odstraniti do 200 metrov žice, odstranjevanje naj bi bilo tako končano v 150 delovnih dneh, je dejala Bobnarjeva.

Po odstranitvi bo varovanje slovenske meje zagotavljala slovenska policija, je poudarila Tatjana Bobnar.

Po odstranitvi bo varovanje slovenske meje zagotavljala slovenska policija, je poudarila Tatjana Bobnar.

Bobo

Dodala je, da je bila ograja začasen instrument, zato je nesprejemljivo, da postane trajen element migracijske politike, saj migracije niso krizne po sebi, ampak so stalnost sodobnih družb.

Prosilce za azil je po besedah Bobnarjeve treba sistematično vključevati v družbo in na trg dela ter jim omogočiti učenje jezika, ob tem pa preprečevati izkoriščanje delavcev.

Kot navaja N1, bo Slovenska vojska žico — te je skupaj 51 kilometrov — začela odstranjevati že ta petek. Nato bo prišlo na vrsto tudi odstranjevanje 143 kilometrov panelne ograje, vendar bodo še pred tem izpeljali razpis za izbor izvajalca.

Ostre kritike iz vrst opozicije

Na napoved o odstranitvi ograje na meji so se ostro odzvali v največji opozicijski stranki SDS. Prvak stranke Janez Janša je vladno odločitev označil kot kratkovidno in škodljivo. "Nič se niste naučili iz izkušenj leta 2015, čeprav ste več ali manj isti," je zapisal na Twitterju.

Bobo

Na istem družbenem omrežju mu je pritegnil poslanec SDS Branko Grims. "Ona ve, da ravna nestrokovno in politikantsko. Saj je bila prav gospa Bobnar kot direktorica policije podpisana pod strokovno utemeljen predlog za dodatno širitev zaščitne ograje. Karierizem na račun varnosti ljudi," je zapisal.

Odločitvi Golobove vlade prav tako niso naklonjeni v opozicijski NSi – njihov poslanec, v prejšnji vladi pa državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj jo je označil kot lahkomiselno in tvegano.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.