N. V. | 17. 12. 2023, 18:47

640 tisoč Slovencev bo v sredo na račune prejelo izplačilo: poglejte, do kakšnega zneska ste upravičeni

Profimedia

Upokojence čakajo lepši časi.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo v sredo – 20. decembra – izplačal zimski letni dodatek oziroma upokojensko božičnico. Izplačilo bodo prejeli upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil.

Letni dodatek za upokojence bo znašal od 58 do 182 evrov, izplačan pa bo v petih razredih. Tisti z višjo pokojnino bodo prejeli manj dodatka. Pri nadomestilih iz invalidskega zavarovanja bo izplačan v treh razredih in bo znašal od 58 do 102 evra.

Profimedia

Zimski letni dodatek je bil določen v višini 40 odstotkov letnega dodatka za upokojence, poroča Žurnal. Od zimskega letnega dodatka se obračuna tudi akontacija dohodnine. Kdor bo pravico do letnega dodatka za leto 2023 pridobil kasneje na podlagi odločb o priznanju nove pravice z učinkom za nazaj, mu bodo dodatek izplačali z aprilsko pokojnino.

Do kolikšnega zneska ste upravičeni?

Če želite pogledati, v kateri razred sodite in koliko dodatka boste prejeli, morate upoštevati oktobrsko pokojnino in ne novembrske. Lahko pa novembrsko izplačilo pomnožite z 0,9823. Lahko tudi letni dodatek, ki je bil izplačan poleti, pomnožite z 0,4.

Toliko bo znašal zimski dodatek, ki bo izplačan decembra.

Toliko bo znašal zimski dodatek, ki bo izplačan decembra.

Uredništvo/fotomontaža

Dodatki: povečan del prejemkov

Upokojenci so sicer z novembrsko pokojnino prejeli tudi dodatek v višini 1,8 odstotka odmerjene pokojnine, ki se mu uradno reče povečan del prejemkov. Vlada ga je uvedla zato, da je zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe presegla 700 evrov. Tudi decembrska pokojnina – ki bo izplačana 28. decembra – bo z dodatkom v višini 1,8 odstotka. Poglejte, koliko vam bo prinesel dodatek:

Toliko upokojencem prinaša dodatek/povečan del prejemkov.

Toliko upokojencem prinaša dodatek/povečan del prejemkov.

Uredništvo/fotomontaža

Januarska pokojnina

Januarska pokojnina bo prihodnje leto prvič predčasno usklajena, od oktobrske bo višja za 8,2 odstotka, kolikor naj bi po napovedih znašala redna februarska uskladitev. Povišica se bo namreč izračunala od odmerjene pokojnine brez 1,8-odstotnega dodatka, ki je bil izplačan novembra in ki bo izplačan decembra. Poglejte, kaj prinaša predčasna uskladitev: koliko bo znašala vaša januarska pokojnina?

Toliko bo znašala januarska pokojnina.

Toliko bo znašala januarska pokojnina.

Uredništvo/fotomontaža

Februarja se bodo pokojnine redno uskladile skladno z zakonom, torej s 60 odstotki rasti plač letos in s 40 odstotki letošnje inflacije. Trenutni izračuni kažejo, da se bodo pokojnine bistveno zvišale: za 9,2 odstotka. Socialni transferji pa medtem le za 4,9 odstotka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol