R. K. | 3. 3. 2023, 11:11

Zaradi vse dražjega življenja se mnogi Slovenci komaj prebijejo čez mesec: bodo cene rasle še naprej? (to pravijo strokovnjaki)

Profimedia

Po mnenju glavnega ekonomista Gospodarske zbornice Slovenije vse kaže, kaj bi se letos moralo zgoditi s cenami.

Življenjski stroški v Sloveniji so se v zadnjem zelo podražili. Med drugim je za več kot 18 odstotkov dražja hrana, drva in peleti pa so se podražili za skoraj 75 odstotkov. Zaradi vse višjih cen danes marsikdo nakupuje bolj premišljeno, kot je to počel še pred enim letom. Sladkor se je od konca leta 2022 podražil za 52 odstotkov, mleko in olje pa sta poskočila za 38 odstotkov.

Tudi za pohištvo je bilo treba konec leta 2022 odšteti okoli 15 odstotkov kot več leto prej, za 11 odstotkov pa so se podražili avtomobili. Inflacija, s katero se je lani spopadla Slovenija, je bila 9,4-odstotna. Kljub temu pa ni bilo čisto vse dražje. V primerjavi s koncem lanskega leta so namreč padle cene elektrike - pocenila se je za devet odstotkov, poroča 24ur.com.

Profimedia

Do tretjega leta dviga cen pride redko

Še z večjimi podražitvami so se spopadli na Hrvaškem, kjer je bila inflacija 12-odstotna. Zaradi tega se bodo za 10 do 15 odstotkov podražili tudi paketi pri turističnih agencijah. Na Hrvaško bomo torej tudi Slovenci letos potovali občutno dražje. Mišo Blaž Mrvaljevič iz Združenja turističnih agencij Slovenije je za navedeni medij pojasnil, da so glede na kupno moč paketi na isti cenovni ravni kot pred leti, "vendar je inflacija naredila svoje."

Po besedah glavnega ekonomista Gospodarske zbornice Slovenije Bojana Ivanca je v zgodovini redko prišlo še do tretjega leta dviga cen, "nihče pa ne ve, ali bo tudi letos temu tako." Kljub temu vse kaže, da bi se cene morale znižati, je povedal. Dodal je, da se cene žitaric in olj že znižujejo, visoke pa ostajajo cene sladkorja. Kar pa je tudi posledica tega, da je sladkorna pesa v Evropi slabo obrodila, piše 24ur.com.

Bor Slana/Bobo

Država preprečuje visoka nihanja pri cenah goriva

Ivanec se je med drugim dotaknil tudi cen goriva, za katere je dejal, da so odvisne od gibanja cen nafte Brent ter razmerja med gibanjem nafte Brent in destilatom, pa tudi od politike trošarin, ki jih ima vlada možnost spreminjati. Za omenjeni medij je pojasnil še, da država ustvarja stabilne cene, da bi s tem preprečila visoka cenovna nihanja

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol