R. K. | 31. 7. 2023, 21:30

Nezaslišano, kaj si je privoščila pomočnica direktorice mariborskega CSD (njeni sorodniki so nezakonito prejeli več tisoč evrov javnega denarja)

Profimedia

Kar je storila zaposlena na centru za socialno delo, je nedopustno.

Pomočnica direktorice na Centru za socialno delo (CSD) Maribor naj bi zlorabila svoj položaj in svojim sorodnikom nezakonito izplačevala socialno pomoč. Pri tem naj bi javna sredstva oškodovala za najmanj 10.000 evrov. Na policijo in tožisltvo so zaradi tega že vložili kazensko ovadbo, na centru pa so zaradi dejanj zaposlene, ki je medtem službo že izgubila, zgroženi, poroča N1.

Andreja Seršen Dobaj/STA

Nepravilnosti so se dogajale od decembra

"To negativno vpliva na sliko CSD in diskreditira delo ostalih zaposlenih na CSD, ki se zelo trudijo," je po poročanju navedenega medija dejala direktorica CSD Maribor Marjana Bravc in pojasnila, da je bila s tem, da naj bi določeni sorodnik pomočnice direktorice mariborskega CSD neupravičeno prejemal prejemal denar iz naslova enkratnih socialnih pomoči. Kot je dejala, je zaradi tega nemudoma ukrepala ter zaposleni odvzela vsa pooblastila in dostop do informacijskega sistema.

Imenovali so tudi notranjo komisijo, ki je pregledala izplačila socialnih transferjev v funkcionalni obliki, še ena notranja komisija pa je pregledala tiste zadeve s področja pravic iz javnih sredstev, ki jih je izvajala omenjena pomočnica direktorice. Komisija je v tem postopoku ugotovila, da so se nepravilnosti dogajale že od decembra 2022 dalje. Po besedah Bravčeve so na CSD Maribor že sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo v prihodnje preprečili ravnanja, ki niso v skladu z zakonodajo.

Bobo

Denar bodo morali vrniti

Zaradi suma storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi so že vložili kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo, je v izjavi za javnost še dejala Bravičeva in dodala, da bodo morali prejemniki neupravičenih izplačil iz javnih sredstev ves denar vrniti, navaja N1.

"Nedopustno je, da katerikoli javni uslužbenec izrablja sistem in javna sredstva nakazuje nekomu, ki do te pomoči ni upravičen. Takšna dejanja na CSD ostro obsojamo in takšnim uslužbencem ni mesta med nami. Strokovni delavci CSD morajo pri svojem delu upoštevati zakonodajo, ki ureja socialno varnost ter spoštovati upravne postopke. Vsak javni uslužbenec se je dolžan iz postopka izločiti, če gre za osebo, s katero je v sorodstveni ali drugi zvezi. Njihovo ravnanje mora biti v skladu z etičnim kodeksom socialnega varstva," je zaključila Bravičeva.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec