N. V. | 18. 6. 2023, 21:01

Zmanjkuje ji moči: bori se z rakom, zdravniki pa njenega (vedno bolj shujšanega) sina Filipa pošiljajo iz ene čakalne vrste v drugo

Facebook/Andreja Paderjeva

Sama se bori z rakom, ponoči ne spi in hodi le z največjo težavo. A v prvi vrsti jo še vedno skrbi za zdravstveno stanje njenega sina, ki je iz dneva v dan hujše. 

Filip je 25-letni slep fant iz Laškega, ki ima hudo obliko avtizma, zaradi cerebralne paralize pa je že od otroštva na invalidskem vozičku. Potrebuje pomoč pri najosnovnejših opravilih, kot sta oblačenje in osebna higiena. Zanj skrbijo trije osebni asistenti, ki mu pomagajo noč in dan. Pri hrani je njegov okus omejen na sedem ali osem jedi, drugega ne da v usta, pil pa sploh ne bi, če ga ne bi na to opominjali – prej bi umrl od žeje, poročajo v reviji Jana.

Pri 168 centimetrih višine tehta borih 35 kilogramov. 

Zanj skrbi njegova bolna mama

Filip zaupa le njegovi mami Andreji Pader Jagodič. Z njo se smeje, njej zaupa, ji po ure in ure prepeva pesmi starih ameriških popularnih popevkarjev, od Cola Porterja do Elvisa. Ona se smeje z njim, ga posluša, spodbuja, varuje pred krvoločnim svetom, živi z njim in zanj, se bori že četrt stoletja.

A zdaj ji zmanjkuje moči. Tudi sama boleha – bori se z rakom.

Obsevanja so jo skoraj uničila, raku se je pridružil kup manjših boleznih in okvar, kolk, roke, hrbtenica, stegnenica, napadi vrtoglavice in uničujočega glavobola. Bolečine so neznosne, ponoči ne spi, hodi le z največjo težavo. Država pa je zavrnila prošnjo, da bi dobila osebnega asistenta, poroča revija Jana.

Zdravniki njenega sina pošiljajo iz ene čakalne vrste v drugo

Kljub hudi bolezni, je še vedno njena prva skrb zdravje sina. Zdravstveno stanje njenega sina pa se slabša, močno hujša, zdravstvo pa zanj nima posluha.

Na Facebooku je pred dnevi objavila zapis, kjer je pojasnila, da zdravniki ne ugotovijo, kaj je z njenim sinom narobe. Pišejo napotnice za preglede – čakalne vrste pa so neznosne. Zato preglede opravljajo samoplačniško, čeprav nimajo denarja.

Pravi, da ne išče finančne pomoči, želi si le, da bi zdravniki ugotovili, kaj je narobe z njenim sinom. Filip potrebuje takojšnjo pomoč, čakati ne more in ne sme. Zanj je lahko usodna že "nedolžna" bolezen. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol