14. 4. 2024, 21:17 | Vir: STA

Zmeda na kongresu SD: v drugi krog je bil uvrščen napačen kandidat. Kaj sledi?

Žiga Živulović jr./BOBO

Ker po razglasitvi rezultatov kongres ni bil sklepčen, bodo delegati morali v bližnji prihodnosti izvesti dodatni dve glasovanji.

Na nedavnem kongresu Stranke Socialnih demokratov (SD), ki je potekal pozno v soboto, je Matjaž Han postal novi predsednik, skupaj z izvolitvijo podpredsednikov Matjaža Nemca, Luke Gorška, Meire Hot in Andreje Katič ter glavne tajnice Žive Živkovič. Vendar se kongres ni odvijal brez zapletov. Med glasovanjem za člane predsedstva stranke so se zgodile napake pri preštevanju, zaradi česar kongres ni bil sklepčen in se ni uradno zaključil, poroča N1.

Žiga Živulović jr./BOBO

Napaki sta se zgodili pri prenosu in seštevku glasov za moške člane predsedstva. Zaradi tega je bil v drugi krog pomotoma uvrščen napačen kandidat, kar je zahtevalo vnovično glasovanje za ta položaj ter dodatno glasovanje za člane nadzornega odbora. Volilni kongres SD je tako prekinjen in bo nadaljevan, ko bo mogoče zagotoviti sklepčnost.

Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik volilne komisije Tadej Cmerekar Komar je kljub temu zagotovil, da so rezultati za predsednika stranke legitimni, ob čemer je poudaril, da je bila vsaka napaka pri glasovanju prepoznana in obravnavana. Prav tako je kongres zaznamovalo prvo odstopanje iz stranke, saj je Uroš Jauševec, kritičen do smeri, v katero se stranka razvija, objavil svoj izstop. Novo vodstvo bo moralo soočiti se z izzivi notranje kohezije in verodostojnosti po teh volilnih zapletih.

Žiga Živulović jr./BOBO

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol