P.M. | 10. 1. 2023, 17:15

Znamenite skale na piranski Punti so se odkotalile v morje. Mnogi se sprašujejo, kako je to mogoče?

Bobo

Burja in visoki valovi za naše slikovito obmorsko mestece niso nič novega, a tokrat je udarilo še močneje.

Prizori, ki prikazujejo Piran pod vodo, so zadnje čase žal zelo pogosti. Tudi tisti, ki ne živimo na Primorskem, smo se lanskega novembra krepko držali za glavo ob posnetkih morja, ki je prestopilo bregove in poplavilo vse do znamenitega Tartinijevega trga. Pripadniki civilne zaščite so poskušali čim bolj omejiti nastalo škodo, sporočili so, da so peto najvišjo gladino morja od leta 1961 izmerili tudi v Kopru.

Okolje Piran so zdaj na Facebooku delili objavo o novi nezgodi, ki jih je doletela. Visoki valovi so v morje prekucnili znamenite piranske skale, na katerih poleti zelo radi posedamo in uživamo v razgledu na zaliv.

"Skale, ki so se odkotalile, smo položili nazaj na mesto," so zapisali in objavili fotografije, na katerih je vidno, kako skale vračajo nazaj ob rob, kjer se vzdolž Punte stikata morje in kopno. Poseg je Okolju Piran naložila piranska občina, pri čemer ne gre za enkratni dogodek.

Precej presenečeni in zaskrbljeni komentatorji so se ob tem spraševali, kako je to mogoče. "To bo lahko nevarno za kopalce? Kako so se skale odkotalile?" je komentiral eden od njih. Iz Okolja Piran so na njegovo vprašanje pojasnili: "Skale niso pritrjene in ob pljuskanju visokih valov jih morje včasih tudi prekotali."

Pod objavo se je znašel tudi predlog enega od sledilcev, ki pravi: "Zabetonirajte med skalami, tako boste naredili ustrezen valobran za malo denarja. Na stopnice dajte zapornico in zadeva je rešena."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol