13. 10. 2023, 16:33 | Vir: STA

Znan je rezultat glasovanja: smo dobili novo zdravstveno ministrico?

Borut Živulovič/Bobo

Glasovanje v DZ je zaključeno, kakšen je bil izid?

DZ je z 48 glasovi za in 17 proti Valentino Prevolnik Rupel na popoldanski izredni seji imenoval za ministrico za zdravje. Na tej funkciji bo nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je julija odstopil.

Borut Živulovič/Bobo

Nova ministrica si je med prioritetami izbrala dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic. Ministrica je pred poslanci že prisegla. V prisegi pred DZ je dejala, da bo spoštovala ustavni red, ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije. V nagovoru se je poslancem zahvalila za izkazano zaupanje in dejala, da funkcijo prevzema z veliko mero odgovornosti in zavedanjem, kako pomembna naloga je pred njo.

Nova zdravstvena ministrica je že zaprisegla pred DZ.

Nova zdravstvena ministrica je že zaprisegla pred DZ.

Borut Živulović/Bobo

"Obljubljam, da bom z znanjem in srčnostjo pripravljala in predlagala rešitve, ki bodo vodile do dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema," je povedala. Ob tem verjame, da ji bodo na tej poti pomagali tudi poslanci.

Za so glasovali v koalicijskih Svobodi, SD in Levici, proti pa v opozicijskih SDS in NSi.

Valentina Prevolnik Rupel je najboljša izbira za ministrico za zdravje, saj ima v tem trenutku najboljši uvid v sistemske izzive zdravstvenega sistema Slovenije, je poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Borut Živulović/Bobo

Koalicijski poslanci so v razpravi poudarili, da je zdravstvena reforma še vedno prioriteta vlade. Poslanci opozicije pa so predvsem opozarjali na neizpolnjene obljube vlade. Opozorili so tudi, da Prevolnik Ruplova na predstavitvi pred matičnim odborom ni predstavila konkretnih ukrepov za izboljšanje zdravstvenega sistema. Strinjali pa so se, da je njena odločitev za kandidaturo pogumna odločitev in ji zato čestitali.

Valentina Prevolnik Rupel je nova ministrica za zdravje.

Valentina Prevolnik Rupel je nova ministrica za zdravje.

Borut Živulović/Bobo

Pred opravljanjem funkcije državne sekretarke je delovala kot raziskovalka in znanstvena svetnica na Inštitutu za ekonomska raziskovanja v Ljubljani, kjer se je ukvarjala s področjem zdravstva in dolgotrajne oskrbe.

V zadnjih letih se ukvarja predvsem s področjem merjenja izidov zdravljenja in definiranjem kazalnikov kakovosti ter na vrednosti temelječi zdravstveni obravnavi, njeno širše področje delovanja pa je financiranje zdravstvenega varstva in zdravstveno zavarovanje ter vrednotenje zdravstvenih tehnologij.