M. P. | 28. 4. 2022, 07:00

Se vozite v službo? Tu vas bodo čakali NOVI radarji

Bobo

Merjenje hitrosti na slovenskih avtocestah bo postalo še bolj temeljito. Pozornost ni nikoli odveč, a dobro je tudi vedeti, kje bomo še posebej nadzorovani.

Na treh odsekih na slovenskih avtocestah bo najpozneje prihodnje leto steklo sektorsko merjenje hitrosti. Dars je konec marca že objavil javno naročilo za izbiro ustreznega kandidata, ki bo poskrbel za postavitev opreme, ponudbe sprejemajo do 17. maja, poroča N1 info. Prve tri sisteme za sekcijsko merjenje hitrosti bi lahko vzpostavili najpozneje v letu 2023, so še povedali.

Odseki z večjim tveganjem

Darsovi prometni strokovnjaki so z avtocestno policijo definirali odseke, kjer so tveganja večja oziroma prihaja do večjega števila prometnih nesreč in poškodovanih ter posledično tudi zastojev.

“Določili smo devet odsekov, ki jih obravnavamo kot kritične, in kjer bi veljalo razmisliti o uvedbi sektorskega merjenja hitrosti. Tako smo se odločili za izvedbo javnega naročila za nakup sistemov za sekcijsko merjenje hitrosti, ki pa bi jih uvajali postopoma. Najprej nameravamo kupiti tri sisteme za najbolj kritične odseke,” so izjavili.

Na Darsu pričakujejo, da se bo zaradi novega sistema merjenja močno povečala varnost na avtocestah, hkrati pa tudi pretočnost.

Kje konkretno bodo?

Sekcijsko merjenje hitrosti bodo najprej vzpostavili v obeh smereh skozi trojanske predore, tretji sistem pa bodo namestili na višnjegorskem klancu v smeri proti Novemu mestu.

Bobo

“Na podlagi analize meritev hitrosti in števila prometnih nesreč po njihovi vzpostavitvi bomo nato sprejeli odločitev tudi o sekcijskem merjenju hitrosti na preostalih šestih odsekih,” so zapisali v odgovoru. Na vseh treh odsekih je sicer hitrost omejena na 100 kilometrov na uro.

V nadaljevanju še na šestih lokacijah

V javnem naročilu, ki so ga objavili marca, je sicer naštetih vseh devet lokacij, kjer naj bi vzpostavili sekcijsko merjenje hitrosti. V drugem sklopu je tako namestitev sistema predvidena na avtocesti pri Celju (smer Maribora), med priključkoma Sveti Jurij ob Ščavnici in Vučja vas (smer Murska Sobota) in med priključkoma Unec in Razdrto (smer Koper), poroča N1 info.

V tretjem sklopu pa bi sisteme namestili med priključkom Slovenske Konjice in priključkom Slovenska Bistrica (smer Maribor), med priključkoma Lj-Brod in Vodice (smer Kranj) in med priključkoma Vrhnika in Logatec (smer Ljubljana). Na teh odsekih je hitrost omejena na 130 kilometrov na uro, razen med priključkoma Sveti Jurij ob Ščavnici in Vučja vas, kjer je omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro.

Ponudbe, pri katerih bo vrednost presegla 1.835.000 evrov, bodo ocenjene kot nedopustne in jih Dars ne bo upošteval v postopku ugotavljanja najugodnejšega ponudnika, še dodajajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.