M. P. | 4. 5. 2022, 14:40

Znane so številke: koliko Slovencev si še lahko privošči dopust in kam se najraje odpravijo?

Profimedia

Prvomajski prazniki so za nami, a na obzorju je že poletje in razmislek o tem, kam na dopust. Poglejte, kam se najraje odpravljajo drugi in koliko denarja povprečno zapravijo!

Bo pobeg na lepše ob vsesplošno rastočih cenah sploh še možen? Vprašanje je na mestu, a številke dopustnikov v zadnjem letu zaenkrat kažejo še precej svetlo sliko.

Anja Oman

Skoraj polovica Slovencev na počitnicah

Po raziskavi, ki jo je o dopustniških navadah Slovencev opravila Mediana, si je skoraj polovica vprašanih (49,4 odstotka) v zadnjih dvanajstih mesecih privoščila dopust. Po izsledkih raziskave je njihov dopust trajal pet ali več dni. Medtem se je slaba tretjina vprašanih (31 odstotkov) odpravila na krajši oddih do pet dni.

Raziskavo je Mediana opravila med 4062 prebivalci Slovenije, na splošno je ta pokazala, da Slovenci radi dopustujemo

Raziskava je tudi ugotovila, da si več kot četrtina vprašanih (27 odstotkov), dopusta ni privoščila.

Kaj najraje počnejo?

Raziskava Mediane je tudi pokazala, da več kot polovica Slovencev najraje dopustuje na plaži, drugo mesto pa si delita preživljanje časa z družino in raziskovanje naravnih znamenitosti.

Profimedia

Tretjina vprašanih je povedala, da raziskuje tudi lastno državo - ta delež se je med epidemijo povečal za skoraj osem odstotnih točk.

Manj navdušeni smo, tako raziskava, nad osvajanjem novih znanj in učenjem tujih jezikov.

Koliko zapravijo?

Tudi o zneskih, ki jih namenimo dopustu, je spraševala Mediana. Največ (55 odstotkov) vprašanih za dopustovanje porabi med 250 in 1000 evri letno. Medtem jih 12 odstotkov zapravi med 1000 in 1750 evri, desetina pa več kot 1750.

Med temi je tudi odstotek takih, ki za dopust ne letni ravni porabi več kot 2500 evrov, torej približno dve povprečni slovenski plači.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.