J. B. | 4. 12. 2022, 17:27

Znani Slovenec razkril grozljive posledice hudega padca: zlomljenih vseh sedem vratnih vretenc, zdravnike skrbele možganske krvavitve

Profimedia/fotomontaža

Eden najbolj priljubljenih in najbolj branih pisateljev pri nas je zavrtel čas na trenutek, ko je imel predvsem zvrhano mero sreče.

Pred dvema letoma se je Tadej Golob, nekoč športni novinar in televizijski voditelj, danes pa izjemno uspešen in večkrat nagrejeni slovenski pisatelj, na novo rodil. Med obiskom gora - plezal je v Loški steni na Bovškem - je omahnil 20 metrov globoko. Marsikdo takšnega padca ne bi preživel. Golob ga je, čeravno so se zdravniki spraševali, ali ga bodo sploh uspeli rešiti. 

Kljub vsemu je preživel. Toda poškodbe, ki jih je utrpel, so bile grozljive. Okrevanje pa temu primerno.

"Imel sem zlomljeno levo lopatico, vseh sedem vratnih vretenc, dve prsni vretenci, medenico, stegnenico in možganske krvavitve. Zdravnike je bilo zelo strah, kaj bo, predvsem zaradi možganskih krvavitev," je za 24ur povedal Tadej Golob in obudil spomin na nesrečo, ki je dodobra zarezala v njegovo življenje.

Zdelo se mu je nenavadno

"Spomnim se, da sva šla z Blažem (Blaž Stres, gorski vodnik in alpinistični inštruktor, op. a.) od trdnjave Kluže skozi gozd, kjer je bilo veliko podrtih dreves, med katerimi sva se morala plaziti. Ko sva prišla nad gozdno mejo, sem pogledal gor in dobil enak občutek, kot če bi pozimi gledal serake – kose snega in ledu na pobočjih, ki čakajo, da zgrmijo navzdol. To se mi je zdelo nenavadno, a sem si rekel: menda ne boš zdaj paničaril? Šla sva mimo, spomnim se, da sva na vrhu pustila vodo za drugič, fotografirala sva se, jaz sem slikal planike in jih pošiljal svoji ženi. Nato sva šla nazaj," je razlagal Golob.

"Ko sem govoril z Blažem, mi je rekel, da sem ga slikal s telefonom, pospravil telefon in mu sledil. Obrnil se je, potem pa me ni več videl, zgrmel sem mimo njega. Mislim, da se spomnim tudi tega, da sem ga slikal, potem pa ničesar več. Naslednji spomin je iz bolnišnice, kjer sem zagledal Bojano Beović. Prišla je k nam v sobo in nas pogledala."

Zaradi poškodb možgan je bil Golob po padcu kar dva tedna v umetni komi. "Zaradi možganskih krvavitev so me zdravniki dali v umetno komo. Po štirih dneh so me začeli zbujati, ampak ni šlo takoj. Žena mi je govorila, da sta me s sestro ščipali v lica, da bi se zbudil, ampak nisem reagiral. Potreboval sem nekih 14 dni. Iz tega obdobja se ne spominjam ničesar. Zanimivo pa je, da se mi je, ko sem se zbudil v bolnišnici, na nek način zdelo normalno, da sem tam."

Vedel je, da je nekaj narobe z njim

"Pričakoval bi, da bo človek, ki se zbudi iz kome in ne ve, zakaj se je znašel v bolnišnici, najprej vprašal: kje sem, kdo sem, kaj se mi je zgodilo? Jaz nisem storil nič od tega. Vedel sem, da je nekaj narobe z menoj, nisem pa vedel, kaj. Še danes si tega ne znam razložiti. Zbudiš se ves polomljen v nekem tujem okolju, ampak se ti zdi to normalno. Grozljivo, seveda, ampak na nek način normalno, nič presenetljivega," je pojasnil 55-letni Tadej Golob.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord