28. 7. 2023, 14:59 | Vir: STA

Za vedno se je poslovil znani slovenski umetnik

ZDSLU

O njegovem ustvarjanju se je nekoč na poetičen način razpisal celo legendarni pesnik Dane Zajc.

Umrl je slikar, teoretik in predavatelj Sergej Kapus, so potrdili v krogu njegovih bližnjih. Star je bil 72 let. Samostojno je začel razstavljati leta 1975 v Trstu. Za življenjsko delo je leta 2019 prejel nagrado Ivane Kobilce in leta 2020 Jakopičevo nagrado.

Zapomnili si ga bomo po razstavah in monografiji

Kapus se je rodil 19. novembra 1950 v Ljubljani. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani na oddelku za umetnostno zgodovino in sociologijo.

Leta 1991 je v Moderni galeriji v Ljubljani organiziral razstavo Podoba in snov, ki je predstavljala pregled slovenskega visoko modernističnega slikarstva sedemdesetih let. Leta 1998 je v založbi Moderne galerije v Ljubljani izdal monografijo o slikarju Jožefu Petkovšku. Leta 1999 je v okviru programa Narodne galerije v Ljubljani pripravil razstavo Jožef Petkovšek: Podvojene slike.

Uspešna karierna pot

Leta 2000 mu je Univerza v Ljubljani dodelila priznanje umetniških del in ga leta 2001 habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 pa je postal izredni profesor. Od leta 1992 do 2005 je predaval o moderni umetnosti na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, od leta 2005 pa na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2019 je v založbi Moderne galerije v Ljubljani izdal knjigo Futur anterieur.

Bil je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in mednarodnega združenja likovnih kritikov AICA.

Kaj je o njem povedal legendarni slovenski pesnik?

V svojem slikarstvu je izhajal iz abstraktne tradicije, ki jo je razkrival kot izhodišče premišljene analize vidnosti. Ali, kot je zapisal Dane Zajc: "Ne oponaša sveta, ampak pripoveduje, kako avtor gleda na svet, menjave letnih, dnevnih, človeških in osebnih časov. Iz svojih spoznanj dela slike, oblike, barve. Pripoveduje o njih iz sebe samega." (v katalogu Kapusove razstave v Moderni galeriji Ljubljana, 2002), je navedeno na spletni strani Sloart.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol