A. B. | 13. 1. 2023, 11:18 | Vir: STA

Znani so razlogi za rumeno obarvanost potoka Hudinja: pristojni pomirjajo, da gre 'le' za barvo

Nina Majcen/fotomontaža

Družbi, ki je v obratu v Škofji vasi v zadnjih letih izvedla okoljske naložbe v vrednosti tri milijone evrov, je v potok stekel del obarvane pijače. 

Iz celjskega podjetja Tastepoint Slovenija, nekdanjega Etola, je v sredo med čiščenjem delovne opreme v jašek za odpadne vode iztekla manjša količina vode, ki se je zaradi proizvodnje osnove za multivitaminsko brezalkoholno pijačo, ki vsebuje surovine in živilska barvila, namenjena prehrani ljudi, obarvala v rumeno. Poškodovano cev so sanirali.

Nina Majcen

Stanje v potoku se je izboljšalo 

Kot so povedali v Tastepointu, je odpadna voda v potok Hudinja iztekla iz dela cevi, ki je bil poškodovan. "Pregledali smo kanalizacijski sistem, odkrili mesto puščanja, sanirali poškodbe in očistili jašek," so dejali v podjetju. Vodo kontrolirajo, stanje v potoku pa se je že izboljšalo.

Izvedli bodo še videopregled celotnega kanalizacijskega sistema z vizualnim spremljanjem stanja potoka.

Tastepoint Slovenija, ki je del ameriške multinacionalke IFF, proizvaja arome in barvila za živila s poudarkom na uporabi naravnih surovin. Družba je leta 2021 ustvarila 119,3 milijona prihodkov od prodaje, kar je dober odstotek več kot leta 2020. Čisti dobiček se je zvišal za 1,3 odstotka na 19,6 milijona evrov. Družba je v obratu v Škofji vasi v zadnjih letih izvedla okoljske naložbe v vrednosti tri milijone evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol