R.S. | 10. 8. 2022, 15:05 | Vir: STA

Bodo vaši otroci primorani med poukom imeti maske na obrazu?

Profimedia

Se maske vračajo v šole? Posvetovalna skupina je pred dnevi za šolski prostor pripravila dva scenarija.

Ukrepa prezračevanja in ukrep izločanja okuženih iz šolskega procesa sta ključna ukrepa, ki preprečujeta prenos okužbe v šolskem okolju. 

Kaj je pripravila posvetovalna skupina?

Posvetovalna skupina, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je pred dnevi za šolski prostor namreč pripravila dva scenarija.

Bobo

Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse. Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere.

S predlogom se strinjajo tudi člani delovne skupine za področje vzgoje in izobraževanja.

Zaposleni si želijo razbremenitve

"O najpomembnejšem ukrepu, samotestiranju v domačem okolju, bomo zelo računali na to, da bodo ljudje to sprejeli kot del odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja covida-19. Vse to pa z namenom, da šole in vrtci ostajajo odprti, kar je naš glavni cilj," je po torkovem sestanku skupine za dejala njena članica Nives Počkar, sicer predsednica društva ravnateljev in zveze srednjih šol. Ob tem si zaposleni v vzgoji in izobraževanju želijo tudi razbremenitve vodenja evidenc testiranja.

Osnovna šola Beltinci

Drugi ključni ukrep v vrtcih in šolah pa bo prezračevanje. Počkarjeva ob tem opozarja, da imajo le redke šole vgrajene prezračevalne klimatske sisteme. Kot kaže, bo tako ključno "naravno prezračevanje", torej odpiranje oken.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.