R. K. | 25. 1. 2023, 15:33

Znano je, kaj je krivo za izbruh okužb s salmonelo v skoraj vseh slovenskih regijah

Profimedia

Novembra so na NIJZ zaznali val okužb s salmonelo, zaradi česar so sprožili inšpekcijske nadzore, uvedli preiskave in naredili analize. Zdaj so na mizi rezultati. 

Znano je, kaj je povzročilo okužbe s salmonelo, ki so se novembra pojavile v skoraj vseh slovenskih regijah. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je skupaj z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) izvedla analize in preiskave, ki so potrdile sum, da je bil vir okužb tatarski biftek slovenskega podjetja.

Okužbe s salmonelo se od devetih slovenskih regij niso pojavile le v goriški regiji, prav tako pa epidemičnega seva salmonele interitidis, ki je izbruhnil pri nas, niso zaznali niti v sosednjih državah. Končne ugotovitve so pristojni predstavili v izjavi za javnost.

Kot rizični obrat identificirali slovensko podjetje

Epidemiologinja NIJZ Sanja Vuzem je spomnila, da je UVHVVR jeseni preiskovala pojav povečanega števila okužb s salmonelo v več slovenskih regijah. Dejala je, da so prijave o prvih primerih okužb prejeli 21. novembra. "Bolniki so opisovali, da so dan ali dva prej uživali tatarski biftek, niso pa bili člani istega gospodinjstva." 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Inšpekcijske službe UVHVVR so se takoj po prejemu prvih informacij NIJZ o izbruhih, povezanih z uživanjem tatarskega bifteka, lotile dela. Opravile so poizvedbe, analizirale informacije iz drugih virov ter kot rizični obrat identificirale slovenskega proizvajalca mesnih izdelkov, so zapisali v izjavi za javnost.

Velika verjetnost za skupen vir okužbe

Vuzemova je ob tem navedla, da so med 12. in 26. novembrom lani zabeležili 138 prijavljenih okužb s salmonelo. Od tega se je okužilo 70 žensk in 68 moških s povprečno starostjo 33 let. 94 primerov je bilo laboratorijsko potrjenih, 44 primerov pa verjetnih, ki jih niso potrdili, so pa bolniki navedli, da so zaužili isto živilo. Od 33 oseb, ki so se zdravile v bolnišnici, ni umrl nihče.

Zaključek epidemiološke preiskave je pokazal, da pri omenjenem izbruhu gre z veliko verjetnostjo za skupen izvor okužbe, in sicer z uživanjem tatarskega bifteka iz istega obrata v Sloveniji, so dejali v izjavi za javnost. Šlo naj bi za obrat Fingušt, Mesnine Štajerske, so zapisali pri 24ur.com.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.