11. 4. 2022, 15:48 | Vir: STA

Znano je, kdaj se bo začela graditi nova infekcijska klinika

Bobo

Stavbe si ne želijo le v UKC Ljubljana, pač pa gre za potrebo prebivalcev Ljubljane in širše.
 

Gradnja nove infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se bo predvidoma začela poleti 2023, končala pa do začetka leta 2026, je ob obisku klinike napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Strošek investicije bo po trenutnih ocenah znašal 100 milijonov evrov, klinika pa bo z njo pridobila 100 dodatnih postelj.

Po Poklukarjevih besedah bodo v prvi fazi na zelenici ob zdajšnji zgradbi ljubljanske infekcijske klinike zgradili nov objekt. Po zaključku novogradnje pa bodo stari del prenovili "ali ga morda zgradili povsem na novo".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UKC Ljubljana (@ukc_ljubljana)

Kot je pojasnil, je za investicijo 70 milijonov evrov zagotovljenih iz načrta za okrevanje in odpornost, ministrstvo za zdravje bo zagotovilo 34 milijonov, dva milijona evrov pa bo investiral UKC Ljubljana. Skupaj stroške investicije ocenjuje na 100 milijonov evrov.

S tem bo infekcijska klinika pridobila 18.000 kvadratnih metrov dodatnih površin in dodatnih 100 bolnišničnih postelj.

Veselje zaposlenih

V novi kliniki bodo lahko okuženega bolnika z različnimi zdravstvenimi težavami oskrbeli na enem mestu, saj bo vključevala tudi operacijske dvorane, ki se sedaj nahajajo v glavni stavbi UKC Ljubljana. 

Nove infekcijske klinike si po njegovih besedah ne želijo le v UKC Ljubljana, pač pa gre za potrebo prebivalcev Ljubljane in širše. Ob tem se je zahvalil vsem zaposlenim na kliniki, ki so bili "zadnji dve leti steber boja proti covidu-19".

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je izrazila veselje ob začetku udejanjanja projekta nove klinike. "Verjamem, da bo od nas to zahtevalo velike napore, da bomo stvar izpeljali, verjetno tudi motnje v delovanju klinike, a storili bomo vse, da bodo bolniki to čutili čim manj," je napovedala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol