N. V. | 5. 11. 2022, 08:48

Še ena podražitev? Toliko naj bi prihodnji teden stala bencin in dizel

Bor Slana/Bobo

Lahko pričakujemo še en dvig cen goriva ali bomo končno lahko nekoliko lažje zadihali? Poglejte.

Zadnje mesece se je formula reguliranih cen za gorivo pogosto spreminjala, a cena se je v glavnem višala. Kaj lahko pričakujemo v torek? Kot je že znano, se cena litra 95-oktanskega bencina in dizla od 21. junija določa vsak drugi torek.

Cena bencina

Maloprodajna cena bencina v Sloveniji se je pred dvema tednoma povzpela za dva centa na 1,430 evra za liter.

Na podlagi oblikovanja različnih cen, novinarji portala Finance tudi v prihodnjem tednu pričakujejo rast, po osrednji napovedi za približno dva centa na 1,45 evra.

Podražitev bi bila še večja, če se evro v primerjavi z dolarjem ne bi okrepil. Ocena je sicer manj zanesljiva kot pri dizlu, opozarjajo.

Cene dizelskega goriva

Občutno višjo rast cene kot pri bencinu pa smo pred dvema tednoma zaznali na slovenskih prodajalnah ob regionalnih cestah pri dizlu, ki se je s 1,684 evra podražil na 1,775 evra, kar je toliko, kot je nazadnje stal pred dvema mesecema.

Tokrat pa na mediteranskih trgih opažajo pocenitve dizelskega goriva. "Če pri tem upoštevamo še gibanje evra, pričakujemo, da bo v torek polnjenje 50-litrskega rezervoarja za približno tri evre cenejše kot danes," pišejo. Osrednja napoved je 1,715 evra.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec