1. 7. 2023, 18:27 | Vir: STA

Lažje do posojila: ste tudi vi med Slovenci, ki so po novem kreditno sposobni?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nova spodnja meja se je s 1. julijem občutno znižala, koliko znaša zdaj?

Z julijem se začenja uveljavljati prilagojen makrobonitetni ukrep Banke Slovenije, ki rahlja omejitve kreditiranja potrošnikov in določa novo spodnjo mejo kreditne sposobnosti. Znesek minimalne kreditne sposobnosti je namesto dosedanjih 915 evrov po novem 745 evrov.

Nova spodnja meja kreditne sposobnosti po novem temelji na minimalnih življenjskih stroških. Te za ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti vsakih šest let izračuna Inštitut za ekonomska raziskovanja. Znesek bodo v Banki Slovenije po potrebi usklajevali s splošno rastjo cen in drugimi dejavniki. Če potrošnik preživlja družinskega člana, mu mora po plačilu mesečnih obveznosti še naprej ostati na računu tudi znesek za vzdrževane družinske člane.

Borut Živulovič/Bobo

Omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca je medtem po novem postavljena v višini 50 odstotkov ne glede na višino dohodka. Pri izračunu letnega dohodka potrošnika se bodo po novem upoštevali tudi otroški dodatki in nekateri drugi socialno varstveni prejemki.

Znižan je medtem odstotek dovoljenih preseganj omejitve razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom, in sicer z desetih odstotkov na tri odstotke.

Po izračunih Banke Slovenije se bo pri potencialnih kreditojemalcih z nizkimi dohodki kreditna sposobnost s temi ukrepi povečala, medtem ko za tiste z višjimi dohodki sprememb praktično ne bo. 

Bor Slana/Bobo

Maksimalna anuiteta (obrok, op.a.) bo za tistega z neto dohodkom 878 evrov znašala 133 evrov, za tiste z med 1000 in 1500 evrov pa bo okoli 170 evrov.

Razlike za tiste, ki imajo več kot 1800 evrov mesečnih dohodkov, praktično ne bo.

Medtem se bo maksimalna anuiteta za par z neto dohodkom v višini neto povprečne plače in z enim otrokom lahko dvignila s sedanjih 531 evrov na 898 evrov, za par z dvema otrokoma z 257 evrov na 678 evrov, za par s tremi otroki na 521 evrov, za enostarševsko družino z enim otrokom pa s 45 evrov na 262 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord