R. K. | 12. 7. 2022, 16:47 | Vir: STA

Zoran Janković potrdil: VSE TO se bo v Ljubljani kmalu spremenilo

Bobo/STA/fotomontaža

Ob športnem centru Ilirija, ki ga prenavljajo v središču prestolnice, se med drugim obeta nova prometna ureditev, ki bo v ospredje postavila pešce in kolesarje.

Vzporedno z gradnjo novega športnega centra Ilirija bo Mestna občina Ljubljana (Mol) preuredila tudi bližnje križišče Celovške, Bleiweisove, Tivolske in Gosposvetske ceste, je potrdil ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah so v ospredje postavili pešce in kolesarje.

Bobo

Bleiweisova cesta bo povezana z garažno hišo pod Ilirijo

Na Celovški cesti bo pet pasov, dodatnega pasu ne bo. Pri zavoju s Celovške na desno na Bleiweisovo cesto bo po novem namesto mimobežnega pasu semafor, iz Bleiweisove pa bo mogoče takoj v garažno hišo pod športnim centrom Ilirija, "kar je velika prednost", je na novinarski konferenci pojasnil Janković.

"Ta garaža bo povezana s podhodom pod Bleiweisovo cesto, lahko boš prišel na Štefanovo, Zupančičevo, Beethovnovo ulico. Tu bomo ponudili tudi parkirna mesta po principu Kongresnega trga, za 60 evrov na mesec," je povedal župan.

Bobo

Prehod bodo olajšali tudi za kolesarje

Z Bleiweisove ceste bo en pas vodil na Gosposvetsko cesto, na koncu te, ko se prečka Slovensko cesto, pa bodo lahko šli osebni avtomobili samo naprej na Dalmatinovo ulico. Avtobusi bodo šli lahko medtem tudi levo ali desno.

Na prehodu z Gosposvetske ceste na Celovško cesto bodo po županovih besedah za kolesarje uredili lažji prestop na drugo stran, tako da bodo lahko zavili proti Iliriji ali na pot čez Tivoli preko tamkajšnje kolesarske steze.

Bobo

Kaj bodo Ljubljančani še pridobili?

Načrtovan je podhod pod železnico, ki bo povezoval park Tivoli in kopališče Ilirija. Ta bo umeščen na točki, kjer železnica seka krak Lattermanovega drevoreda, ki je nekoč segal od gradu Tivoli do Celovške ceste pri kopališču Ilirija. Občina bo morala pri novem kopališču ohraniti zasnovo drevoreda, ki je nekoč tako zaznamoval to območje.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec