Uredništvo | 23. 1. 2024, 14:23

Spornih tudi 610.000 evrov za NK Olimpija? Kriminalisti Jankoviću vzeli celo dve rojstnodnevni čestitki (kdo mu jih je poslal?)

Žiga Živulović jr./BOBO

Zoran Janković je sila rad zahajal v Stožice na tekme njemu ljubega nogometnega kluba. Zdaj ga tam ni bilo že nekaj časa ...

Če bi želeli prešteti vse hišne preiskave, ki jih je bil v svojem življenju že deležen Zoran Janković, bi lahko naštevali skorajda v nedogled. Ko mu kriminalisti zjutraj potrkajo na vrata domače hiše, verjetno ni več presenečen in že natanko pozna ustaljeni postopek. Na Zorana Jankovića se afere lepijo kot muhe na med, tokrat pa bi se ljubljanski župan več kot očitno v težavah lahko znašel kar zaradi ... nogometnega kluba!

Zoran Janković je znan kot velik športni navdušenec. Nekoč je bil alfa in omega slovenskega rokometa. Kasneje se je javno označil za velikega navijača Olimpije, še danes redno hodi predvsem v Stožice, kjer domujeta košarkarski in nogometni klub. No, na stadionu ga niso videli že kar nekaj časa. Neuradno se šušlja, da naj bi bili nekoč zelo dobri odnosi med Jankovićem in vodstvom NK Olimpija Ljubljana, na čelu katere sedi nemški poslovnež Adam Delius, dodobra načeti. Celo do te mere, da "Jankovićev sedež na VIP-tribuni največjega stadiona v državi že nekaj časa sameva", kot nam je zaupal dobro obveščeni vir, ki je želel ostati neimenovan.

Ovadba je obsežna

Kakorkoli, tudi zaradi NK Olimpija Ljubljana, pri kateri igra županov vnuk Vall Janković, naj bi se 71-letnik zdaj očitno spet znašel v težavah, poroča N1. "Po besedah odvetnika Janeza Koščaka Jankoviću očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom. Po neuradnih informacijah gre za nogometni klub Olimpija," piše N1.

Borut Živulović/Bobo

"Danes se nadaljuje zgodba, ki jo je začela prejšnja vlada Janeza Janše. Državni organ je pod njegovo vlado podal kazensko ovadbo, zato so danes opravili 58 hišnih preiskav, tudi pri županu doma. Ovadba je obsežna, odredba ima 250 strani. Menim, da se je župan v tej zgodbi znašel zaradi svojega priimka in po naključju, glavni razlog je njegov priimek," je za N1 medtem poudaril Jankovićev odvetnik Janez Koščak, ki je prepričan, da bo župan slovenske prestolnice na koncu zgodbe zmagovalec.

Vsak po 305.000 evrov

V preiskavi naj bi bilo med 18 in 21 osumljenih, ljubljanskemu županu očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom. "Policija preiskuje tudi kanal C0. Očitek se glasi, da se je župan zanimal, kaj je z gradbenim dovoljenjem. Mislim, da je osnovna županova naloga in občine, da ugotovi, v kakšni fazi je izdaja gradbenega dovoljenja," je za N1 dodal Koščak, ki je razkril, da so policisti iz županove pisarne  odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki, odnesli so tudi računalnik iz tajništva.

Profimedia

Kriminalisti so v torek zjutraj obiskali tudi podjetji Voko Snaga in Energetika Ljubljana, ki sta - kot je razvidno iz Erarja - aprila lani NK Olimpija Ljubljana, glede katerega se že vrsto mesecev namiguje, da naj bi bilo njegovo finančno stanje slabo, nakazali vsak po 305.000 evrov.

Olimpija je v popoldanskih urah potrdila obisk kriminalistov, a poudarila, da klub kot takšen ni predmet preiskave in da so pri njih zgolj iskali določene dokumente. "V zvezi z današnjimi medijskimi objavami o tem, da so se kriminalisti v okviru obsežne preiskave gospodarske kriminalitete oglasili na sedežu NK Olimpija, potrjujemo, da so se danes kriminalisti oglasili tudi pri nas, vendar pa NK Olimpija ali z njo povezani subjekti niso na seznamu osumljenih oseb in zoper njo ne poteka v tej zvezi noben predkazenski postopek ali policijska preiskava. Današnji obisk kriminalistov je bil zgolj formalne narave, ker je tožilstvo ocenilo, da je podana možnost, da se na sedežu NK Olimpija nahajajo dokumenti, ki bi lahko pomagali razjasniti sum storitve kaznivega dejanja povsem tretjih oseb, ki niso povezane z NK Olimpija," so sporočili iz vodstva aktualnega slovenskega prvaka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol