J. Z. | 2. 10. 2022, 10:49 | Vir: STA

Župan po 28 letih obupal in priznal: "Nagrada je mizerna in ni vredna truda"

Facebook/Občina Odranci/fotomontaža

Še pred koncem leta nas poleg predsedniških čakajo tudi lokalne volitve. V Sloveniji obstaja nekaj občin, ki jih že od samega začetka vodijo isti ljudje. A enemu od njih je prekipelo. 

Leta 2018 je bilo 11 županskih rekorderjev, ki so občine vodili vse od leta 1994. Vseh 11 je na volitvah pred štirimi leti ponovno kandidiralo za župansko funkcijo, vendar dva pri tem nista bila uspešna. Tako je sedaj v državi devet županov, ki županujejo že 28 let in pet jih je že napovedalo, da se nameravajo potegovati tudi za osmi mandat.

Kar nekaj je tudi županov, ki občine vodijo 24 let. V Sloveniji je med drugim osem občin, ki imajo istega župana vse od njihovega ustanovitve leta 1998.

A vsi si ne želijo več opravljati tega dela. Da ne bosta več kandidirala, sta se odločila župan Juršincev Alojz Kaučič in župan Odrancev Ivan Markoja. Kot je pojasnil Markoja, je 28 let na čelu občine dolga doba v človekovem življenju, zato te funkcije ne želi več opravljati. "Tudi nagrada za opravljanje tako odgovorne funkcije je mizerna in ni vredna truda," je izpostavil.

Markoja je namreč nepoklicni župan, ti pa za svoje delo dobijo precej manjše plačilo kot ostali, saj so še vedno opravljajo tudi redno delo v drugi službi. Po dostopnih podatkih s portala plačil javnega sektorja v povprečju dobi okrog 950 evrov neto na mesec. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol