23. 11. 2023, 13:06 | Vir: STA

Zveza prijateljev mladine Maribor praznuje 70 let delovanja

Uredništvo

Zveza prijateljev mladine Maribor bo popoldne s slovesnostjo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor obeležila 70 let svojega delovanja. S podelitvijo priznanj se bodo hkrati zahvalili dolgoletnim in zaslužnim sodelavcem ter prostovoljcem, ki so in še vedno soustvarjajo zgodbo prijateljev mladine v štajerski prestolnici.

Kot so ob okroglem jubileju sporočili iz zveze, ki jo kot predsednica trenutno vodi Nina Babič, se s ponosom ozirajo na življenja, ki so se jih dotaknili, na nasmehe, ki so jih pričarali, in na spomine, ki so jih skupaj ustvarili.

"Svet se je v zadnjih sedmih desetletjih morda bistveno spremenil, vendar je naša neomajna predanost našim načelom močnejša kot kadarkoli prej. Prehojena pot ni bila brez ovir in tudi v prihodnje ne bo. Skupaj smo jih premagovali in skupaj jih premagujmo tudi poslej," so dodali.

Že dve leti pred ustanovitvijo Zveze prijateljev mladine (ZPM) Maribor je bilo leta 1951 ustanovljeno prvo Društvo prijateljev mladine (DPM) Maribor, ki je leto po ustanovitvi izvedel prvi prihod dedka Mraza v mesto, organizirali so tudi prvo šolo za starše v Mariboru in državi.

V večino programov se vključujejo prostovoljci

Ustanovitev ZPM Maribor je leta 1953 sovpadla z ustanovitvijo ZPM Slovenije. V naslednjih desetletjih je bila v mestu ob Dravi zaslužna za začetek organiziranih otroških pustovanj in ustanovitev odbora Prežihove bralne značke v Mariboru.

Leta 1968 je na območju takratne mariborske občine delovalo že 36 društev prijateljev mladine, leta 1974 pa je zveza kupila Dom Miloša Zidanška na Pohorju. V drugi polovici 80. let so uvedli prvi telefon za osebe v stiski, se preselili v sedanjo stavbo na Razlagovi ulici, kjer je svoj prostor dobil tudi Dom ustvarjalnosti mladih Maribor.

Leta 1988 je bil zgrajen vzgojno-izobraževalni in rekreacijski center v Poreču, kjer poleti še vedno izvajajo letovanja za otroke, leta 1995 pa je začel delovati TOM telefon za otroke in mladostnike v Mariboru, ki je pozneje razvil mrežo po Sloveniji.

Zveza prijateljev mladine Maribor je sicer samostojna, prostovoljna, nevladna, neprofitna in humanitarna zveza društev, v katero so vključena društva prijateljev mladine z območja Mestne občine Maribor in primestnih občin. S svojimi aktivnostmi prispeva k oblikovanju pozitivnih vrednot življenja, otrok, mladostnikov in družin, temeljni cilj zveze in njenih članov pa je skrb za otroke in mladostnike ter za družine v katerih živijo, za dvig kakovosti življenja ter za zaščito njihovih pravic.

V večino programov ZPM Maribor se vključujejo bolj ali manj stalni, pa tudi občasni prostovoljci. Gre za ljudi dobre volje, ki svoje delo opravljajo z namenom pomagati otrokom in mladini in so svojo energijo pripravljeni združevati pri doseganju ciljev, ki si jih je kot temeljne cilje delovanja zastavila zveza.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol