T. R. K. | 16. 5. 2024, 14:52

Res ne gre drugače? Čustvene izpovedi otrok, ki trpijo zaradi ocen: "Ne vem, kako naj mami povem, da sem ..."

Učenje za test

Profimedia

Ob koncu šolskega leta mladostnikom stres predstavlja predvsem pridobitev dobrih ocen. 

Mladostniki se soočajo z vse več izzivi in pritiski. Ob koncu šolskega leta ta pritisk predstavlja predvsem pridobitev dobrih ocen. Zveza prijateljev mladine opozarja, da lahko obdobje zaključevanja ocen, ki je za otroke in mladostnike vsekakor naporno, povzroča tudi skrb, strah in stiske. Posledično še bolj potrebujejo podporo vseh bližnjih odraslih. Opozarjajo, da bi morali biti starši in skrbniki tako v teh zadnjih tednih šolskega leta razumevajoči, saj nas otroci potrebujejo. Mogoče staršem otroci ne zmorejo povedati, kaj točno jih teži, zato je nujno, da jih opazujemo in podpiramo. Velik stres otrokom predstavlja prav to, kako se starši odzivajo na ocene.

"Otroci nam sporočajo, kako težko prenašajo vpitje in izbruhe jeze v domačem okolju. Šele, ko bomo odrasli obvladali sebe, bomo lahko zagotovili svojim otrokom ustreznejše odzive, ki bodo ustvarjali varno pristanišče za njihove stiske. Takrat bomo zmogli resnično poslušati, slišati, kar nam sporočajo brez zanikanja in pomanjševanja njihovega sveta, in se odzivati z empatijo," poudarja Albert Mrgole, predsednik Sveta Nacionalne mreže TOM telefon.

Bobo/Žiga Živulović jr.

Pomembno je, da starš otroku okrepi njegove zmožnosti 

Na kanalih na TOM telefon se v zadnjih dneh tako vrstijo zapisi mladostnikov. Prvi je tako zapisal: "Danes sem v šoli dobil res najslabšo oceno in ne vem, kako naj mami to povem!" Drugi pravi: "Rada bi bila odlična (kar verjetno tudi bom), a moji starši ne menijo, da bom kdaj lahko šla na svoj sanjski faks. To si želim že od malega, a vem, da se zdi, kot da za to nisem dovolj dobra." Tretji učenec pa pripoveduje: "Dobil sem oceno 3 in zdaj me je sram, ker se nisem dovolj učil, da bi dobil višjo oceno. In pred prijatelji se delam, kot da mi za ocene ni mar, ampak mi je."

Pomembno je torej, da starši otrokom predvsem okrepimo njihove zmožnosti in jim pojasnimo, zakaj je treba ob koncu leta zbrati vse moči. "Spodbujajmo jih in usmerjajmo, da bodo v sebi našli pravo motivacijo in da se bodo zmogli potruditi po svojih najboljših močeh. Objemimo jih čim večkrat, predvsem pa z njimi praznujmo življenje, ne le uspehov in dosežkov," tako poziva Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec