A. B. | 5. 4. 2023, 06:44

Bodo zdravniki še lahko delali na "dveh, treh ali celo štirih stolčkih hkrati", kot trdi Bešič Loredan?

Profimedia

Pacienti bi z uveljavitvijo rešitev pridobili, saj bi rešitve po mnenju predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović povečale dostopnost do zdravstvenega sistema.

Pri Zdravniški zbornici Slovenije so na konferenci o izzivih zdravstva v prihodnosti predstavili tudi zakonske predloge za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenega sistema. Med drugim predlagajo preoblikovanje zdravstvenih zavodov v javna podjetja, ukinitev koncesij ter uvedbo instituta neodvisnega ponudnika zdravstvenih storitev. Zakonske predloge so pri zdravniški zbornici oblikovali na izvršilnem odboru decembra lani.

Kot je pojasnila predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović, je eden od predlogov reorganizacija zdravstvenih zavodov, ki bi poslovali podobno kot javna podjetja, ki bi bila še vedno v državni ali občinski lasti. Cilj preoblikovanja bi bilo povečanje konkurenčnosti javnih izvajalcev v razmerju do zasebnih.

V prid pacientov 

Kot drugi predlog je navedla ukinitev koncesij in uvedbo fleksibilnejšega financiranja zdravstvenih storitev glede na spreminjajoče se potrebe pacientov. Po predlogu bi, tako Beovićeva, zdravniki z licenco in pogoji za opravljanje dela lahko opravljali svoje storitve za potrebe javne mreže.

Profimedia

S tretjim predlogom si želijo pri zbornici povečati agregatno ponudbo dela zdravnikov z uvedbo instituta neodvisnega ponudnika zdravstvenih storitev. Gre za položaj, pri katerem bi zdravniki lahko delali bodisi kot zasebniki ali pri zasebnikih ali pa v državnih zdravstvenih ustanovah.

Med predlogi je tudi postavitev neodvisne agencije za kakovost in podporo digitalizaciji v zdravstvu. V agencijo bi morali po predlogu zbornice podatke prispevati vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti v Sloveniji, agencija pa bi med drugim obravnavala tudi vse neželene dogodke.

Zbornica predlaga tudi normativno ogrodje za administrativno razbremenitev zdravnikov, izenačitev ureditve kritja stroškov zdravstvenih storitev v tujini s kritjem stroškov zdravstvenih storitev v Sloveniji pri zasebnem izvajalcu, poenostavitev ureditve napotovanja bolnika na specialistično oziroma bolnišnično obravnavo ter povečanje transparentnosti postopkov javnega naročanja na področju medicinske opreme in medicinskih pripomočkov.

Bešič Loredan: odkrito se bomo pogovorili 

Zadnjega dela konference zdravniške zbornice se je udeležil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Kot je povedal v izjavi za medije, je zdravništvu v svojem imenu in imenu vlade sporočil, naj jim posredujejo z vsemi deležniki zdravništva usklajen dokument s predlogi sprememb in rešitev.

Maja bo nato vlada sklicala skupno srečanje oz. konferenco, kjer se bodo o vseh predlogih "odkrito pogovorili".

Ob dejstvu, da je zdravnikov premalo, Bešič Loredan od zdravništva pričakuje, da se bo pogovorilo tudi o ekscesih, ki da jih ni malo. Na vprašanje, o kakšnih ekscesih govori, je odgovoril, da nekateri zdravniki zelo zlorabljajo zakonske možnosti in delajo na dveh, treh ali štirih stolčkih.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Konference se je udeležil tudi predsednik Hrvaške zdravniške zbornice Krešimir Luetić, ki je pojasnil, da imajo na Hrvaškem podobne probleme in izzive kot v Sloveniji, pa tudi podobne poglede na rešitve.

"Jasno nam je, da brez dovolj zdravnikov ni vzdržnega javnega zdravstvenega sistema. Zdravniki bi morali biti predvsem zadovoljni in izbirati javni zdravstveni sistem, ker bomo sicer priča slabljenju javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji in na Hrvaškem na škodo vseh državljanov," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol