13. 2. 2024, 16:21 | Vir: STA

ZZZS zavrača očitke o omejevanju dostopa do zobozdravstvenih storitev: število ambulant naraslo za več kot 90

Profimedia

ZZZS zavrača obtožbe o omejevanju dostopa do zobozdravstvenih storitev in poudarja povečanje števila ambulant ter krepitev javne zdravstvene mreže za izboljšanje dostopnosti, nasprotuje pa zasebnim doplačilom.

Na ZZZS so izjave predstavnikov zdravniške zbornice, da zavod bolnikom onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži, označili za neutemeljene in zavajajoče. Med drugim so poudarili, da se je v zadnjih šestih letih število ambulant v zobozdravstvu, ki jih financirajo, povečalo za več kot 90.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so prepričani, da je treba dostopnost do zobozdravnikov v Sloveniji izboljšati s krepitvijo javne zdravstvene mreže in ne z zasebno zdravstveno mrežo, kjer bi moral pacient zaradi samoplačniških cen kljub urejenemu zavarovanju za opravljeno storitev še dodatno doplačevati, so poudarili za STA.

S tem namenom ZZZS v Sloveniji plačuje vse ortodontske storitve pri izvajalcih v Sloveniji količinsko neomejeno glede na dejanske zmogljivosti ortodontov. Število vseh ambulant v zobozdravstvu, ki jih financira ZZZS, pa se je v zadnjih šestih letih povečalo za več kot 90, so poudarili.

Samo v lanskem letu je tako ZZZS na podlagi javnega razpisa v javno mrežo vključil za dodatnih 20,7 programov zobozdravstvenih ambulant, z razpisom pa jih je bil zavod pripravljen "oddati" skupno 26, a je bilo prejetih ponudb manj od povpraševanja zavoda.

Profimedia

Na Zdravniški zbornici Slovenije so namreč ZZZS očitali, da zavarovancem onemogočajo dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži. Kot je na novinarski konferenci povedal njen podpredsednik Krunoslav Pavlović, zbornica predlaga spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na način, da bi imeli bolniki, ki na neko zobozdravstveno storitev v Sloveniji čakajo nedopustno dolgo, možnost to storitev opraviti tudi pri slovenskih zasebnikih. Prav tako so opozorili, da po podatkih zbornice znesek, ki ga ZZZS namenja za povrnitev opravljenih zobozdravstvenih storitev v tujini, zadnja leta raste.

S področja zobozdravstva je javna zdravstvena blagajna v lanskem letu plačala 1504 povračil za storitve v tujini. Od tega je bilo največ povračil s področja ortodontije (755), medtem ko je bilo na račun ZZZS v Sloveniji izvedenih 2,8 milijona obravnav pri zobozdravnikih, so pojasnili na ZZZS.

Ob tem so dodali, da so lani skupaj odobrili 2843 vlog za povračilo stroškov specialističnega zdravljenja, nabavo medicinskih pripomočkov in zdravil v drugi državi članici EU in na tej podlagi zavarovanim osebam po prvih ocenah povrnili približno 1,3 milijona evrov. Vsi izdatki ZZZS za zdravstvene storitve, opravljene v Sloveniji, pa so v letu 2023 znašali tri milijarde evrov.

V tujini pa je bilo lani na račun ZZZS opravljenih za manj kot 0,1 odstotka storitev v primerjavi s storitvami, ki jih je ZZZS plačal slovenskim izvajalcem, so dodali.

Na ZZZS so še pojasnili, da lahko slovenski zavarovanci v drugi članici EU prejmejo tudi zobozdravstvene storitve, ki jih v Sloveniji krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Zavarovanci pa v tujini ne morejo uveljavljati storitev, ki spadajo v osnovno zdravstveno dejavnost in ki jih lahko opravi njihov osebni zobozdravnik, temveč zgolj storitve, za katere je njihov osebni ali napotni zdravnik izdal napotnico. Gre denimo za endodontsko zdravljenje, oralno kirurgijo ali ortodontsko zdravljenje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol