6. 1. 2017, 10:03 | Vir: STA

Slovenijo bo zajel polarni mraz! Vozniki, čistite zaledenela stekla!

profimedia

Močan veter, zaradi katerega na zahodu velja oranžna stopnja ogroženosti, po pihal vse do noči na soboto, občutek mraza pa bo tudi zaradi nizkih temperatur izrazit. Slovenijo bo zajel polarni mraz, po nižinah bo občutek mraza do -20 stopinj Celzija, razmere pa bodo najbolj ekstremne v gorah. Vremenska opozorila veljajo tudi za sosednje države.

Po napovedih agencije za okolje se temperature v notranjosti Slovenije in na Primorskem ne bodo dvignile nad ledišče. Zaradi močnega vetra je tudi oviran promet na gorenjski avtocesti med Podtaborom in Hrušico. Veter bo sicer oslabel v noči na soboto.

Na Policijski upravi Kranj opozarjajo, da na zgornjem delu gorenjske avtoceste zaradi močnega vetra še vedno velja omejitev 80 kilometrov na uro. Hitrost je omejena v obeh smereh vožnje od Vrbe do Lipc, zelo verjetni pa so občasni močnejši sunki vetra, predvsem na območju Most.

Vozniki naj se na tem odseku izogibajo prehitevanju in naj vozijo še posebej previdno ter z zadostno varnostno razdaljo, saj močan veter lahko tudi prestavi vozilo, so poudarili.

Napoved Agencije RS za okolje (Arso) kaže, da bo danes v višjih legah, pod Karavankami in v zgornjem Posočju pihal okrepljen severni veter s sunki nad 70 kilometri na uro. Na Ilirskobistriškem in tudi ponekod drugod na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja s sunki nad 100 kilometri na uro.

Po napovedi bodo predvidoma sunki vetra tudi v severovzhodni Sloveniji presegli 70 kilometrov na uro. Kot je razvidno s spletnega servisa meteoalarm, je zaradi močnega vetra tako za severozahodno in jugozahodno Slovenijo kot severovzhod države še vedno razglašena oranžna stopnja ogroženosti.

V notranjosti Slovenije in tudi na Primorskem v krajih brez burje, kot je Goriška, se vse do nedelje temperature ves dan ne bodo dvignile nad ledišče. Jutranje temperature bodo bodo večinoma pod -10 stopinj Celzija. Občutek mraza bo do -20 stopinj Celzija.

V sredogorju in visokogorju bodo vremenske razmere zaradi izrazitejšega občutka mraza ekstremne. Temperature se bodo gibale od -15 do -22 stopinj Celzija, občutek mraza pa bo od -30 do -38 stopinj Celzija.

Zrak, ki bo danes dosegel Slovenijo, je bil konec leta 2016 še v neposredni bližini severnega pola, so v četrtek sporočili z Arsa, kjer so na polarni mraz opozarjali v začetku leta.

Vozniki, čistite zaledenela stekla!

  • V minulih dneh so policisti zaradi zaledenelih stekel na vozilih obravnavali več kršitev. Zato policisti voznike opozarjajo naj pred vožnjo očistijo zaledenela stekla, saj drugače zelo ogrožajo ostale udeležence, predvsem pešce. Pri višjih hitrostih vožnje pa vse, saj tovrstna malomarnost lahko povzroči tudi zelo hude posledice.

Ekstremno tudi v sosednjih državah

Z resnimi vremenskimi razmerami se soočajo tudi v sosednjih državah. V Italiji vztrajajo ekstremno nizke temperature, v nekaterih regijah tudi močan veter. Na hrvaški obali opozarjajo pred močno orkansko burjo. Za celotno Hrvaško sicer zaradi vetra in nizkih temperatur v petek velja oranžna stopnja ogroženosti, podobne razmere pa lahko po podatkih meteoalarma pričakujejo tudi v Bosni in Hercegovini.

Tuje tiskovne agencije poročajo o vremenskih nevščenostih tudi v drugih državah. Na nemških obalah Baltskega morja je viharna plima povzročila precejšnjo škodo, med drugim je poplavila ceste in preplavila jezove. Neurje z visokim plimovanjem je prizadelo tudi dele Danske.