18. 3. 2022, 21:54

Slovenska banka je svojim strankam zaprla račune in ne boste verjeli, zakaj

Profimedia

Ena od slovenskih bank je svojim uporabnikom brez pojasnila zaprla bančne račune. Razlog je po mnenju zagovornika načela enakosti diskriminatoren.

Več kubanskim državljanom, ki že leta živijo in delajo v Sloveniji, je ena od bank brez pojasnil in odpovednega roka zaprla bančne račune, poroča N1. To je storila samo zaradi njihovega etničnega porekla in državljanstva, s čimer je banka ravnala diskriminatorno, je ugotovil zagovornik načela enakosti.

Podobno je zagovornik ugotovil v primeru Sirca, ki živi in dela v Sloveniji. Po tem, ko je eno leto uporabljal storitve finančnega podjetja, mu je to sporočilo, da bo z njim prekinilo poslovno razmerje. Razlog: njegovo državljanstvo.

Ukinitev stvar nove politike

Pri N1 so govorili z Lazarom Amedom Hierrezuelo, ki v Sloveniji živi in dela zadnjih 12 let. Je samostojni podjetnik, glasbenik, ki v glasbeni šoli poučuje violino in tolkala ter nastopa. Februarja 2020 so ga poklicali z Abanke, pri kateri je imel odprta osebni in poslovni račun, ter mu sporočili, da mu bodo oba zaprli.

Ko sem jih vprašal, zakaj, so odgovorili, da je to stvar ‘nove politike’, da so dobili navodila, da morajo vsem Kubancem zapreti račune,” nam v lepi slovenščini pove Hierrezuela. “Ob tem so mi ukinili tudi kreditno kartico Visa Electron, ki omogoča nakupe na obroke. Dolg, torej vse obroke, ki naj bi jih odplačeval naslednje mesece, sem moral plačati takoj.

Ugotovili diskriminacijo

Podobno se je v tistem času zgodilo več v Sloveniji živečim Kubancem, poroča N1. Ena od njih se je obrnila na zagovornika, ki je ugotovil diskriminacijo. V Abanki so v postopku pojasnili, da “strožje regulatorne zahteve izhajajo iz ukrepov in predpisov na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, ki veljajo v ZDA.

Abanko je namreč kupila NKBM v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, ki je očitno zahteval prekinitev poslovanja s temi strankami oziroma “da nobena družba v portfelju ne posluje z osebami, ki izkazujejo neposredno ali posredno navezanost na geografska območja, zoper katera so uvedeni omejevalni ukrepi”. Izrecno so navedene države Sirija, Sudan, Iran, Severna Koreja, Kuba in območje Krima.

V postopku je zagovornik ugotovil, da ameriški predpisi finančnim ustanovam med drugim res omejujejo tudi poslovanje s kubanskimi državljani, a le ko živijo na Kubi oziroma imajo s Kubo poslovne vezi.

Številne banke so jih zavrnile 

Kubanci so se po zaprtju računov obrnili na številne banke v Sloveniji, ki so jih vse po vrsti zavrnile, vrata so jim na koncu odprli pri (takrat še ruski) Sberbanki. V zagovornikovem uradu upajo, da bodo banke diskriminacijo odpravile, poroča N1. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord