11. 9. 2021, 10:04 | Vir: STA

Slovenska filantropija v prvih šestih mesecih letos zbrala 60 ton hrane

profimedia

V Slovenski filantropiji, ki od januarja 2014 izvaja projekt Hrana ljudem, ne smetem, so v prvem polletju letošnjega leta zbrali 60 ton hrane, ki bi drugače končala v smeteh. Zbirali so jo v osmih krajih, 65 prostovoljcev pa jo je razdelilo skoraj 1800 prejemnikom.

V okviru projekta zbirajo kakovostna živila in tople obroke, ki ostajajo v gostinskih obratih in v trgovinah ter jih razdelijo ljudem, ki jih potrebujejo. Po oceni filantropije je odlična rešitev tako za prikrajšane ljudi kot tudi za gostince in trgovce.

Hrano razvaža in deli ekipa prostovoljcev, ki viške hrane prevzemajo na različnih lokacijah, kot so kuhinje šol, dijaških domov in restavracij, ter jo na sedežu razdelijo uporabnikom. Hrano razvažajo tudi na domove, in sicer družinam, za katere je prevzem na našem sedežu prevelika ovira. Projekt v veliki meri izvajajo prostovoljsko, vendar pri tem nastajajo tudi stroški, med drugim za posode za shranjevanje hrane, gorivo za prevoz hrane in potne stroške prostovoljcev.

Projekt so začeli izvajati v Ljubljani in ga hitro razširili v druge kraje. Povečuje se tako število donatorjev in razdeljenih obrokov kot tudi prejemnikov hrane in vključenih prostovoljcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol