18. 9. 2021, 08:33 | Vir: STA

Slovenska policija pod okriljem Europola v mednarodni kampanji Reci ne!

profimedia

Slovenska policija v sodelovanju z Europolom in policijami Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore prihodnji teden začenja mednarodno kampanjo Reci ne!, s katero želi v regiji opozoriti na problematiko spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu.

"Če na spletu ni meja za storilce spolnih zlorab otrok in mladostnikov, potem tudi za policije ni in ne bo meja v njihovem skupnem boju za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje teh kaznivih dejanj," so sporočili iz policije v napovedi te akcije, ki se bo uradno začela prihodnji četrtek.

Spolna zloraba otrok je posebno hudo kaznivo dejanje, ki ima za žrtve daljnosežne in resne posledice. Prek spleta lahko do spolne zlorabe pride še hitreje, saj storilci hitro, anonimno in brez posebnih stroškov dostopajo do otrok in mladostnikov v klepetalnicah, na forumih, spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Za spletne spolne zlorabe je v regiji Zahodnega Balkana še manj ovir, saj storilci in žrtve izhajajo z jezikovno in kulturno podobnih območij. Komunikacija med storilcem in otrokom lahko steče hitreje prav zaradi zgodovinskih in družinskih povezav, enostavneje pride tudi do fizičnega stika med otrokom in storilcem, opozarjajo v slovenski policiji.

V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so bili ljudje prisiljeni ostati doma in so bistveno več časa preživeli pred računalniki in pametnimi napravami. Enako velja za storilce, saj se je povpraševanje po posnetkih spolne zlorabe otrok občutno povečalo, po podatkih Europola v nekaterih državah članicah tudi za 25 odstotkov.

V primeru, ko je žrtev spletne spolne zlorabe otrok, je škoda še večja, saj mora ta živeti ob zavedanju, da fotografije in videoposnetki, ki prikazujejo najhujše trenutke njegovega življenja, krožijo po spletu in jih lahko vidijo vsi, tudi njegovi prijatelji, sorodniki, učitelji, bodoči delodajalci. Po podatkih organizacije Internet Watch Foundation je Evropska unija postala največja gostiteljica posnetkov spolne zlorabe otrok v svetovnem merilu.

Policije omenjenih držav se bodo zdaj proti tem zlorabam borile skupaj. Preiskovalci spolnih zlorab otrok bodo sodelovali na formalni in neformalni ravni, si izmenjevali dobre prakse, izkušnje, organizirali skupna usposabljanja ter si zagotavljali čezmejno pomoč pri preiskovanju primerov spolnih zlorab, če bosta otrok in storilec iz dveh različnih držav.

Preprečevanje in preiskovanje spolnih zlorab otrok ter krepitev policijskega sodelovanja na tem področju z državami Zahodnega Balkana je sicer med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU, boj proti spolnim zlorabam otrok na sploh pa je prednostna naloga tudi za EU.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.