16. 1. 2018, 11:20 | Vir: STA

Po sodniškem fijasku rokometna zveza zagrozila s civilno tožbo ter prijavo!

STA

Potem ko je disciplinska komisija Evropske rokometne zveze (EHF) zavrnila pritožbo slovenske moške reprezentance na razplet tekme z Nemčijo na evropskem prvenstvu v Zagrebu, ki se je končala z neodločenim izidom 25:25, Rokometna zveza Slovenije razmišlja tudi o civilni tožbi proti EHF ter prijavi na Mednarodno arbitražno razsodišče (CAS).

"Takoj po ponedeljkovi tekmi z Nemčijo, ko sem tudi napovedal pritožbo, sem dejal, da so vsi dogodki šli čez mejo normalnega in zdravega okusu. Zavoljo tega vodstvo RZS resno razmišlja, da zapusti evropsko prvenstvo. Zavedamo se vseh posledic te odločitve, ki bi jih predvsem čutili naši mlajši rokometni rodovi, a določene zadeve je potrebno spremeniti. Doslej smo bili vedno tiho in mirni ter brez komentarjev, zadeve smo skušali reševati na miren in normalen način, vsi dogodki v Zagrebu pa so šli čez vsako mejo," je na novinarski konferenci pred sredino tekmo s Črno goro dejal generalni sekretar RZS Goran Cvijić.

Zapletanja po tekmi!

Vodstvo RZS se je takoj po tekmi odločilo za uradno pritožbo na EHF, saj sta sodnika kršila rokometna pravila v zadnji situaciji. Po mnenju RZS bi zaradi oviranja izvajanja zadnjega napada Nemcev Blagotinšek moral dobiti dvominutno izključitev, izvajanje pa bi se moralo ponoviti, medtem ko sta sodnika slovenskemu reprezentantu pokazala rdeč karton, tekmecem pa dosodila sedemmetrovko. RZS meni, da je pri tem šlo za neposredno kršenje pravil, zaradi katerih je vložila uradno pritožbo, ki je bila zavrnjena z razlago, da se zveza ne more pritoževati na odločitve sodnikov.

Vodstvo RZS se ne strinja z uradno razlago EHF, saj v tem primeru ne gre za sodniško presojo, temveč neposredno kršenje rokometnih pravil, zaradi česar bo sprožilo nadaljnji postopek, obenem pa resno razmišlja tudi o civilni tožbi proti EHF ter prijavi na Mednarodno arbitražno razsodišče (CAS).

Obenem RZS zaradi očitnega oškodovanja razmišlja tudi o odhodu slovenske reprezentance z evropskega prvenstva na Hrvaškem, malo verjetno končno odločitev o tem bo sprejelo predsedstvo RZS v kratkem.

Medtem pa na 'drugi' strani ...

Nemški tisk enoten

"Slovenci so naredili napako!"

Z razburljivo končnico tekme drugega kroga rokometnega evropskega prvenstva med Nemčijo in Slovenijo, ki se je šele po zapletu po tekmi končala s sedemmetrovko za Nemčijo in izenačenjem na 25:25, se na široko ukvarja tudi nemški tisk.

Ta si je enoten, da je šlo v zadnji sekundi tekme za napako slovenske obrambe in srečno osvojeno točko.

Spletni portal ntv slikovito povzema končnico tekme in potezo slovenskega selektorja Veselina Vujovića, ki se je pred odločilno sedemmetrovko pred postavil v slovenski gol, kot bi želel sam braniti zadnji strel na tekmi. A to je le obrobna novica, saj so Nemci na koncu prišli do točke in kot piše ntv, so jim Slovenci pri tem izdatno pomagali.

Novinar omenjenega portala namreč poroča, da je Blaž Blagotinšek naredil neumno napako, ko je na napačen način oviral zadnji nemški napad, saj Nemcem ni ostalo dovolj časa, da bi resno ogrozili slovenska vrata. "Srečno smo jo odnesli. Tudi zato, ker smo sedemmetrovko sploh dobili dosojeno," je dejal Hendrik Pekeler. Pri ntv so mnenja, da ima Slovenija s pritožbo, ki jo je vložila po tekmi, le minimalne možnosti za uspeh. To pa tudi ni glavna skrb nemških novinarjev, ki so bili po tekmi izredno kritični predvsem do igre Nemčije v obrambi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung podrobneje razkriva, da je Nemcem točko zagotovil vratar Silvio Heinevetter, ki je neposredno po zadnjem pisku sirene pridivjal k sodniku in mu razložil napako Blaža Blagotinška, ki so jo spregledali praktično vsi na igrišču, in šele posnetki so pokazali, da je imel nemški vratar prav in da je Blaž Blagotinšek nepravilno prekinil zadnji nemški napad.

Nordwest Zeitung dogajanje na igrišču neposredno po koncu tekme primerja z napetostjo kriminalke. Tudi ta časnik piše, da so Nemci srečno prišli do točke, a da je bila sodniška odločitev korektna, saj je bil Blagotinšek ob izvajanju napada preblizu in je zato na nepravilen način prekinil napad. "Vesel sem, da imamo video dokaz in da je Tobias Reichman obdržal živce," pa povzemajo nemškega selektorja Christiana Prokopa in dodajajo, da slednji glede na razplet razume razburjenje v slovenskem taboru.

Tudi WAZ poroča, da je bil junak tekme Tobias Reichmann, ki je pri izvajanju sedemmetrovke zamenjal Uweja Gensheimerja, prvega izvajalca sedemmetrovk v reprezentanci, in Nemčiji rešil srečno in zelo pomembno točko. Tudi WAZ opisuje dogodke po koncu tekme, a z enakim pogledom na zaplet - Blagotinšek je storil napako. Časnik pa se ukvarja tudi s slabo igro nemške reprezentance, ki je imela velike težave z zdesetkano Slovenijo.

Spletni portal Sport1 prav tako poudarja, da je šlo v odločilnih trenutkih za napako slovenske obrambe, vendar analizira pravila igre in trdi, da Slovenija s pritožbo, ki jo je sprožila, ni povsem brez možnosti. Pri tem se ukvarja predvsem z vprašanjem, kaj sta v resnici piskala sodnika. Pri tem gre za trenutek oddaje žoge v zadnjem napadu. Tudi ta portal citira vodstvo nemške reprezentance, da so možnosti za uspeh slovenske pritožbe zelo majhne.