26. 12. 2020, 13:28 | Vir: STA

Slovenska smučišča bi lahko bila zaprta tudi po novem letu

Bor Slana/STA

Čeprav je vlada z odredbo prepovedala obratovanje žičniških naprav do konca leta, pa morda smuka od 1. januarja še ne bo spet mogoča. "Treba je zagotoviti boljšo epidemiološko sliko in ko bodo izpolnjeni ti pogoji, bodo sproščena tudi smučišča," je danes povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 spomnil, da žičniške naprave v teh dneh ne delujejo na smučiščih v marsikateri evropski državi. "V Avstriji so smučišča odprli, a imajo bistveno boljšo epidemiološko sliko," je dodal.

Glede smučišč v Sloveniji je pojasnil, da so lahko obratovala v času, ko so se lahko izvajale številne dejavnosti in je bilo lahko odprtih več trgovin. "Zdaj, med prazniki, pa je mnogo dejavnosti ugasnjenih in tudi smučišča bodo odprta, ko bodo za to izpolnjeni pogoji," je poudaril.

Zagotovil je, da si vlada prizadeva ustvariti pogoje, da bi lahko naprave na smučiščih ponovno zagnali že 1. januarja. Predvsem pa je treba poskrbeti za to, da se bodo lahko 4. januarja ponovno odprle šole za učence prve triade. Za to pa je treba zagotoviti boljšo epidemiološko sliko, je ponovil.

Rezultati hitrih testov, ki jih v teh dneh izvajajo po državi, po njegovih besedah kažejo, da med populacijo kroži kar nekaj virusa. Zato se bo z njimi nadaljevalo, je povedal.

Vlada je odločitev o prepovedi obratovanja žičniških naprav sprejela v sredo zvečer in velja od četrtka, kar je povzročilo kar nekaj zmede med žičničarji. Za zdaj je določeno, da bo obratovanje spet dovoljeno od 1. januarja, vendar v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in za smučarje, ki bodo predložili negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji ter ki ni starejši od 24 ur.

Kacin je danes dejal, da se na ministrstvu za zdravje trudijo, da bi hitre teste do konca leta lahko začeli izvajati v vseh zdravstvenih domovih. Takrat bo lahko vsak brez dodatnih stroškov prišel do negativnega testa - "za popotnico, da se odloča, kam bo hodil in kaj bo počel."

Niso pa naprav kljub obisku inšpektorjev in izrečeni globi ustavili na smučišču Krvavec. Kacin je to ravnanje komentiral z besedami: "Ali je na mestu državljanska nepokorščina, se mora vprašati vsak sam." 

Medtem so inšpektorji smučišče zapečatili, so za STA potrdili v RTC Krvavec. Najprej so sicer zapečatili gondolo, ki smučarje prevaža iz doline na smučišče, medtem ko naj bi smučarjem, ki so bili že na progi, omogočili varen povratek v dolino.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.